Трима ученици от ПГИМ Пазарджик с ментор Минка Трендафилова са победители в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика. Днес отбор Z.TEAM получи своите награди – грамота, ваучер за 600 лева и рекламни материали.

На 25 юни, Деня на българската статистика в София  трябваше да се проведе церемонията по награждаване на победителите в националния кръг. Поради глобалната пандемия церемонията беше отложена. От ПГИМ в състезанието  участваха 21 отбора, от тях два се класираха на първо и пето място в две различни възрастови групи. Абсолютни победители за България по статистика са отбор Z.TEAM – Меган Панчева, Гергана Пешлова, Цветелина Ваклинова от 9-ти А клас с ментор Минка Трендафилова, а на пето място в по-голямата възрастова група са отбор DAV12, Атанас Кисов, Василена Кушлева, Деница Попова от 12А клас, с ментор Анета Зашева.

 Победителите  от отбор Z.TEAM днес в двора на училището получиха своите награди от главен експерт  Гергана Спасова- представител на отдел „Статистически изследвания“ Пазарджик към НСИ и възпитаник на ПГИМ. В състезанието участваха 412 отбора  от  114 училища от цялата страна, ПГИМ класира още три екипа в ТОП 10 и 5 екипа в ТОП 20 на Националния кръг като ПГИМ Пазарджик участва и печели за четвърта. Екип Z.TEAM продължи и в следващия етап от състезанието. Те представиха и защитиха свой идеен проект за видеоклип по темата: „Проблеми на младите хора в Европа“. Темата е определена от Евростат за всички отбори -победители в националния кръг на страните от ЕС.