Пазарджишките дебатьори Диляна Илиева и Марио Муауат са част от Националния отбор по дебати, който ще се включи в Световното първенство за 2020 г., за да могат да се включат в състезанието обаче, отборът се нуждае от средства. Ето защо всяка финансова помощ е добре дошла за бъдещите участници.

За да ги подпомогнете отидете на този линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceYhDocgd1rDM102Wnz5rn5kyiqkGbDCu9u-C0vjQ8BF8lsA/viewform?fbclid=IwAR1ziXKupY1-pqrkphWopFz6k72m6oYqek5rofmTaEKqA7K9SkbsPFgxIDU

PZdnes също ще се включи с дарение.

Кои сме ние?

Асоциация дебати е неправителствена организация, която работи за развитието и популяризирането на дебатите сред младите хора в България. Основана през 2011 г., Асоциацията организира ежегодни национални и международни състезания, обучения и събития, свързани с дебатите и гражданската инициатива. АДБ подкрепя клубовете по дебати в България и помага за осъществяването на техните състезания и публични събития.

Дебатите са образователна игра, в която двете страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решения на зададен проблем и ги защитават. Вярваме че, чрез такива проекти даваме възможност на младите хора от цялата страна да обменят своите идеи и да дискутират различни по тематика актуални проблеми както и да подобрят свои ключови качества, които ще допринесат за бъдещето им развитие. За нас е много важно да продължим да стимулираме гражданска активност в младите и създаването на стремеж за изграждане на едно толерантно и отворено общество.

Какво е Националният отбор по дебати?

Националният отбор е инициатива на Асоциация дебати България и BEST Foundation. Той се състои от избрани чрез предварителна селекция мотивирани гимназисти със значителен талант в дебатите и желание да развият себе си, за да докажат способностите на българското дебатьорско общество на международната сцена.

През изминалите години отборът поддържа възходяща тенденция откъм успехи и е доказал своя потенциал, благодарение на своите опитни треньори. Като примери за това са победите ни на международната сцена – класиране на осминафинал на състезанието Heart of Europe 2017, на четвъртфинал на Heart Europe 2018 и на полуфинал на същото състезание през 2019 година.

За да продължава да се прославя със своите постижения, националният ни отбор се нуждае от финансова подкрепа, за да участва в едни от най-престижните състезания по дебати на международно ниво, сред които и Световното първенство по ученически дебати (WSDC).

Със събраните средства ще изпратим националния ни отбор на предстоящите им състезания и ще покрием разходите за тренировъчни лагери, които ще дадат възможност на дебатьорите ни да се подготвят за предстоящите им състезания.

Какво е Световното първенство по дебати?

Световното първенство по училищни дебати (WSDC) е най-престижното международно състезание за ученици в гимназиална възраст. Провежда се ежегодно и включва повече от 60 национални отбора. Тази година домакин ще бъде Мексико през юли 2020 година.

Поради неочакваната ситуация, тазгодишното събитие ще се проведе онлайн, но въпреки това българският отбор трябва да заплати такса за участие и да премине през тренировъчен лагер за да се представи максимално добре. България не е участва в престижното състезание от далечната 2018 и затова вярваме че, е изключително важно нашите талантливи дебатьори да покажат своите уменията, придобити след редицата тренировки, състезания и задачи и да представят държавата ни на международна дебатьорска сцена.