Кметът на Пазарджик Тодор Попов се срещна днес с жителите на Црънча, по повод на дарението от 350 000 лв., което преди месец и половина направи депутатът Делян Пеевски.

Заедно с него беше и кметът на селото Ангел Руков. Пред насъбралите се хора Тодор Попов обяви, че от понеделник стартират дейностите по проекта за новия парк, а също така и че в рамките на изтеклия един месец той и хората от екипа му са се запознали с нуждите на селото от придобивки различни от парка.

След това кметът Попов се е срещал с дарителя Делян Пеевски, за да го попита дали е възможно част от средствата да бъдат пренасочени към други дейности. Получавайки съгласие по този въпрос, той е уведомил кмета Руков и се е стигнало до днешната среща с хората.

Сред тях бяха и представители на Инициативния комитет за развитие на селото, които също имаха искания към кмета. Част от тях касаят именно новия парк и обзавеждането на две помещения в кметството, където да могат, да се събират младите хора от Црънча.

По време на срещата стана ясно, че в селото ще бъдат направени четири детски площадки, игрище и голяма сцена, която ще бъде разположена в бъдещия парк. Ще бъдат закупени машини, с които да се обработва тревата в парка, както и друга техника за поддръжка.

Предисторията

Волята на дарителя Делян Пеевски първоначално бе в местността Ладжова кория край селото да бъде създаден природен парк „Свети Георги Победоносец“. Местните хора протестираха преди време, тъй като имотът, който е обищински бе обявен за продан. Мотивът на кмета Тодор Попов бе, че продажбата ще донесе приход на общинската хазна, в условията на пандемията от Covid -19, която стопира нормалното развитие на икономиката.

След като бе оповестено, че в бюджета ще влязат 700 000 лв. от дарението на Делян Пеевски, а половината от тях ще бъдат предназначени за Црънча, съветниците отмениха решението си и имотът отново придоби предишния си статут на публична общинска собственост.

По време на заседанието на Общинския съвет тогава кметът на Пазарджик подчерта, че разпределението на средствата ще бъде обсъждано с кмета на Црънча – Ангел Руков. Декларация от благодарните от развоя на събитията црънчани прочете ексобластният управител Трендафил Величков, член на Инициативния комитет за защита на гората на селото.