Министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов взеха участие в днешната извънредна пресконференция посветена на епидемията от коронавирус.

Събитието започна с разяснения от страна на гл. инспектор Кунчев, как се носи маска. Днес се е състояла среща на премиера Борисов, финансовият министър Горанов и вицепремиерът Дончев с НОЩ, там е бил направен анализ за развитието на епидемиологичната обстановка, поясни Ананиев. След това той направи обзор на ситуацията към момента , като обясни, че до края на юли се удължава епидемиологичната обстановка.

Засилен ще бъде и масовият контрол по спазването на мерките, а при необходимост РЗИ ще имат право да въвеждат и нови мерки, ще бъде намалено до минимум провеждането на масови мероприятия. Днес или утре ще издам заповед за държавите и третите страни, които ще могат да влизат на територията на България, а също и кои от тях трябва да са на 14-дневна карантина.

Общият брой на потвърдените случаи с коронавирус в страната вече е 5740, като 2579 случая се водят за активни. Направени са общо 153 576 PCR теста.

Оздравелите за последните 24 часа са 17, с което те вече са 2915. Починали за последното денонощие са петима души, общият им брой е 246. В болница има 458 души, т.е. намаление с 11 души, а в интензивно отделение са 28, т.е. 1 по-малко.

Под карантина са 21 302 души, което значи за пръв път над 20 000 души откакто мерките бяха охлабени.

Има 448 случая на заразени медици.

Най-много нови случаи има в София – 23, като никъде другаде няма двуцифрено число. 9 са в Кюстендил, 6 са в Софийска област, по 5 има в Благоевград, Пловдив и Пазарджик, 4 са в Смолян, по 2 във Варна и Велико Търново и по 1 в Габрово и Сливен.