Снимка: Фрагмент от „Целувката“ на Gustav Klimt

На днешния 6-ти юли светът отбелязва деня на целувката.  Световният ден на целувката е обявен с решение на ООН и за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Някак естествено празникът бързо печели популярност в различните краища на света. Следват различни конкурси и събития за масово и най-продължително целуване. На едно от тези състезания е поставен и световният рекорд по продължително целуване без прекъсване  – цели 30 часа. 

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. И въпреки всичко, и до днес не е известно кой е авторът на първата целувка. Тя не е изобретение като телефона или електричеството например. Не е кръстена и на човека, оставил първи мокра следа от целувка на бузата на половинката си. Най-ранните писмени доказателства за целувката са от северно индийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години. Така че целувката е един вид културна традиция.

Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.  Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин – хормонът, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална. Когато се целуваме използваме 30 лицеви мускула, отговорни за красивата кожа на лицето ни. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.  Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.

След всичко казано до тук, не губете време, а действайте! Все пак днес имате повод да целунете обекта на своите желания! Целувката сближава, сплотява, развеселява, лекува, стопля, опознава – тя е истинско чудо! Насладете й се!