Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя. Жителите на пещерското село отбелязват храмовия  празник днес.

Отец Борис посрещна богомолците и гости с пита по стародавна традиция.  Да уважи божият дом и иконата на светицата пристигна кметът на Пещера Йордан Младенов. Той беше придружен от зам.-кметовете Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова, както и от ВР.ИД. секретар на администрацията Галина Стоянова. В празничната молитва участваха архиереи от духовната околия и кметът на Капитан Димитриево – Владимир Петров.  

Отец Борис пожела през следващата година всички отново да се съберат в двора на църквата за да си пожелаят „светли бъднини в мир и добруване“.  Младенов запали свещ пред иконата на Св. Неделя и отправи молитва за здраве и благочестие на жителите от общината. След църковната служба беше раздаден курбан на християните. 

 Църквата е построена със средства от дарения през 1852 година. Припомняме, че през 2012 г. тържествено бяха отбелязани 160- години от изграждането на светата обител.