Две са изписаните пациентки от Ковид- отделението на МБАЛ – Велинград, съобщиха от там.

Жена на 32 години от Драгиново и друга на 61 години от Сърница, като втората е с придружаващи заболявания – диабет и стенокардия. Благодарностите са за д-р Георги Шопов, д-р Петър Величков, медицинските сестри Ваня Гергова и Спаска Чилева, Соня Хаджиева – санитар.

Нека им пожелаем успех в борбата с коронавируса, много сили и енергия, и да са все така сърдечни, човечни и благородни към пациентите. Докато борбата със заразените в Ковид- отделението тече с пълна сила, приемът на пациенти в Хирургично отделение, Отделението по ортопедия и травматология и ОАИЛ продължава като се извършват, както спешни, така и планови операции- затова информира началника на ХО д-р Чавдар Калъчев.

За изминалата седмица за извършени две операции на перфорирали язви, едната от които е с 26-часов перитонит и увреден болен, а другата с химичен перитонит и относително стабилен пациент, операция на апендицит с локален перитонит, увреден пациент с гангрена на крайник като борбата и грижите за всички пациенти в отеделенията продължава, независимо от усложнената епидемична обстановка.

По заявление на управителят на МБАЛ- Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, в Общински съвет Велинград е входиран проект за решение от Кмета д-р Костадин Коев за издаване на разрешение за строеж на външен асансьор, който ще се ситуира на източната фасада на болницата, с цел обслужване на Ковид- отделението.

С изграждането на външен асансьор ще бъде избегнато евентуално смесване на потоците. За изграждането на асансьора е изготвен инвестиционен проект и следва да се издаде разрешение за строеж от Главния архитект на Община Велинград.