Вероятно вече сте запознати, че достъпът до Гърция по суша е само през ГПКК Кулата, но ако импулсивно решите да отидете на море е добре да сте запознати и с останалите подробности, които публикува Министерството на външните работи.

Първата и най-важна стъпка, за да минете границата, е подготовката на документите. Освен валиден документ за самоличност, е необходимо да се попълни PLF формуляр на интернет адрес travel.gov.gr. Той се попълва минимум 24 часа преди влизането в Гърция и се изчаква получаването на QR код. Срокът за получаването също е 24 часа. Формуляр е нужно да има всеки пълнолетен, а децата се вписват в тези на родителите. Чрез попълването на формуляра гръцките власти определят дали ще има нужда от тест или не на границата. Получените QR кодове се разпечатват на хартия или се запазват на електронно устройство за представяне на граничните власти. Ако нямате код, не тръгвайте за Гърция, категорични са от външно министерство. Ако отивате в личен имот, освен лична карта и код, трябва да носите със себе си и данъчна декларация.


Избор на маршрут


В страната може да влезете с кола само през ГКПП Кулата-Промахон. Освен това трябва да внимавате с броя пътници. За лични автомобили до 7 места се разрешава водач + трима пътници, а за такива с 8 и 9 места се разрешава водач + петима пътници. Изключение за повече пътници се допуска, когато в колата пътуват родители с непълнолетните си деца, като удостоверяването на това се извършва чрез представянето на официален документ.
За всяко нарушение се налагат глоби в размер на 150 евро за всяко лице в автомобила.

Връщането в България може да стане през всички ГКПП, освен ГКПП Златоград-Термес и през всички международни летища в страната.

Актуална информация за преминаването за Гърция можете да получите от самия ГКПП на следните телефони:
Тел. на ГКПП Кулата-Промахонас: 0030 232 304 1222
Тел. на ГКПП Маказа-Нимфеа: 0030 253 135 3500
Тел. на пристанище Игуменица: 0030 266 509 9409
Тел. на пристанище Патра: 0030 261 361 5400
Тел. и сайт на летище Атина: 0030 210 353 0000; https://www.aia.gr

Ако отивате в Гърция със самолет, отворени са всички международни летища в страната. Действащи фериботни връзки има до пристанища Игуменица, Патра и Корфу.


Как седят нещата с теста за КОВОД


Тест за Covid-19 преди да тръгнете за Гърция не е нужен до 14 юли. На границата обаче се правят тестове на почти всички пристигащи туристи, по преценка на контролните органи. Ако попаднете в тази група, ще получите точни указания от гръцките власти какво да правите и ще продължите към дестинацията си, посочена в PLF формуляра. При позитивен резултат ще бъдете уведомени до 48 часа, през което време е препоръчително да спазвате социална дистанция на посоченото там, където отивате. При отрицателен резултат от теста няма да бъдете потърсени.

Ако тестът е бил позитивен, ще ви бъде наложена 14-дневна карантина на място, определено от компетентните гръцки власти. Разходите ще са за тяхна сметка, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо. При желание от ваша страна, вместо карантина, можете веднага да отпътуват незабавно за България. По пътя нямате право да спирате на територията на Гърция до достигането на съответния ГКПП и трябва да спазвате необходимите противоепидемиологични мерки – ползване на маски в автомобила и т.н. При пристигане на територията на България пък незабавно трябва да информирате съответните български власти за дадената положителна проба.

От 14 юли

Извънредни мерки на граничен пункт „Промахон“ обяви гръцкото правителство след извънредното заседание, което приключи преди минути. От 06.00 ч на 14 юли всички, които влизат през ГКПП „Промахон“ трява да имат направен отрицателен PCR тест 72 часа преди влизане в страната. Гърция ще допуска посетители през граничния си пункт с България само ако покажат отрицателен тест за COVID-19, заяви говорителят на правителството на страната в петък, предаде Ройтерс. Последното ограничение ще влезе в сила на 14 юли в 3:00 GMT, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. PCR тестът трябва да се проведе в рамките на 72 часа преди посещението. Мярката влиза в сила след увеличаване на случаите, свързани с туристи, пътуващи по суша за Гърция от предимно балкански страни, пише АП. Пецас коментира, че този уикенд ще бъдат засилени вътрешните инспекции с цел прилагане на правилата за дистанциране. Засега е отворен само един граничен пункт, при Промахон на границата с България, за несъществени пътувания. 


И още информация


Всеки може да посети специално създадения за целта сайт www.greecehealthfirst.gr , който има версия на английски език. Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:
1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море.
2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.
3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:
– имам симптоми на COVID-19;
– бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;
– в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.
4. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва още при пътувания в чужбина, да се възползвате от възможността да се регистрирате в рубриката „Пътувам за…“ на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).