На 13 юли за втори път през годината християните почитат Свети арх. Гавраил. Празникът се нарича Събор на Свети арх. Гавраил. Във всички храмове се пеят специални химни и песнопения за  прослава на неговите явявания на Земята. Този специален ангел предавал най-важните съобщения от Всевишния.

Неговите съобщения са свързани с реализирането на най-важните събития в християнството. Свети арх. Гавраил пристигнал при девицата Мария. Донесъл й бял лилиум. Казал й, че Господ я избрал да роди Сина Божий. Него ще зачене чрез Светия дух. Преди да се яви на Дева Мария обаче Свети арх. Гавраил се явил на нейните родители. Света Анна и Свети Йоаким дълги години нямали деца. Те непрестанно се молели.

Накрая дали обет, че ако Господ им даде дете, те ще го изпратят да  му служи. Вероятно са се надявали на син, който да стане свещеник един ден. Господ им изпратил дъщеря, която изпълнила най-важната мисия в човешката история. Родила и отгледала Спасителя на човечеството. Преди явяването при Дева Мария, Свети арх. Гавраил се явил и на праведните Елисавета и Захария, които също дълги години нямали деца. Техните молитви били чути.

Господ им изпратил специален син – Свети Йоан Предтеча и Кръстител. Свети арх. Гавраил се явил и на Свети  пророк Данаил. Той  му изяснил какво послание носи видението за овена и козела, както и тайната за 70-те седмици. Векове, след като Пресвета Богородица напуснала своето физическо тяло, Свети арх. Гавраил отново се явява на Земята.

Той се превъплътил в пътник. Влязъл в килията на молещ се монах в столицата на Света гора (Атон) Карея. Оставил химна Достойно есть, с който вярващите трябва да прославяме Божията майка. И тъй като първото отбелязване на Свети арх. Гавраил е на 26 –ти март – по време на Великденския пост, то почитайки го отново днес, когато не постим, ние му отдаваме дължимото внимание.   А той го заслужава, понеже без неговата поява, ние нямаше да знаем, че Господ постоянно ни наблюдава. Той следи нашите действия и постъпки. Поощрява ни и ни наказва за греховете