Изцяло реновираната Зона на здравето бе тържествено открита днес по време на церемония, презентираще всички видове спорт, които ще бъдат бъдат упражнявани на новите игрища.

Специално за случая пристигнаха министърът на спорта Красен Кралев и шефът на волейболната федерация Любо Ганев. Гостите бяха посрещнати от кмета Тодор Попов и общинската съветничка и председател на Сдружение „Пазарджик спортува“ – Ренета Камберова.

Заедно с официалните лица присъстваха и състезатели на различни спортни клубове, за да присъстват на събитието бяха пристигнали и много граждани.

„Зоната на здравето“ е отредена предимно за аматьорски спорт, но тя ще бъде ползвана и от професионални клубове.

Комплексът ще се използва за спорт и отдих на жителите на Общината и от различни спортни клубове. Във връзка с това Община Пазарджик предприе необходимите действия за облагородяването на пространството.

В рамките на дейностите бяха изградени площадка за фитнес на открито, игрище за волейбол, игрище за баскетбол и игрище за тенис на корт.

В допълнение Община Пазарджик рехабилитира стадиона, където бе положена нова тревна настилка, изградена бе модерна поливна система, а трибуните за зрители бяха възстановени. Заедно с това, поради високата му натовареност, предстои да стартира ремонт на вече изградените игрище за мини-футбол и прилежащите към него съблекални.

До края на годината ще бъде изградена и амфитеатралната сцена, тя ще бъде със сто и петдесет седящи места, каза кметът Тодор Попов. Зоната е свързана с Острова посредством нов мост, който пък е най-любим на децата с велосипеди и тротинетки.

Най-напред присъстващите бяха поздравени от министър Кралев, който посочи Пазарджик като красноречив пример за взаимодействие на общинската власт със спорта. Не случайно Пазарджик е и Европейски град на спорта за 2020 г., каза министърът.

Добри думи за общинското ръководство и персоналното отношение на кмета Тодор Попов към развитието на всички видове спорт изказа и Любомир Ганев.

Ренета Камберова обяви и новината, че в днешния ден ще бъдат връчени награди на два спортни клуба и осем индивидуални спортисти.

Кметът Тодор Попов обобщи постиженията на общината до момента и представи, какво предстои в бъдещите години.

Още в самото начало на церемонията треньорът на Клуба по бадминтон Неделчо Кисьов връчи на кмета Тодор Попов спечелената Купа на България по неговия спорт, а всеки от високите гости получи и златен медал.

Кметът Тодор Попов благодари на отбора за отличното представяне, като пожела моделът на Пазарджик да стане национален. Остава да довършим плажа и балона, като планираме това да е факт до 24 май, идната година, подчерта Тодор Попов.

Комплексът ще се превърне в част от парк „Острова“ и мечтата ми е тук да идват хора от цялата страна, както сега идват от София и Пловдив през уикенда. За мен развитието на спорта е нещо изключително важно и ще бъда щастлив ако повече наши съграждани имат желание да ползват новата придобивка и да спортуват.

Моето виждане е, че спортът е и трябва да бъде възможност за всеки. През изминалата година сме спечелили 850 медала, трябва да се гордеем с постиженията на нашите деца, заради това ви призовавам да бъдем отговорни към новата база и да я пазим,, защото това си е за нас, каза още Тодор Попов.

Балони полетяха в небето над Зоната на здравето преди връчването на наградите на спортистите.

От името на Община Пазарджик министър Кралев връчи премия от 1000 лв. на отбора по баскетбол „Хебър“, който стана Национален шампион за 2020 г.

С премия от 500 лв. пък се сдоби СК“Бадминтон скуош клуб“

С парична премия от 100 лв. бяха наградени:

Държавната шампионка по фехтовка Михаела Стефанова – СК“Пентатлон“

Златен медалист от Европейската купа по колоездене Васил Попов – СК „Печенеги“

Кристияна Димова – СК „Печенеги“

Никол Колишева – СК „Печенеги“

Иван Стоев – СК „Кодокан“

Александър Рибников – СК „Спартак“

Димитър Шулеков – СК „Спартак“

Васил Чуков – СК „Спартак“