“Последиците върху здравето следва да се разглеждат в два аспекта-физиологични нарушения и психологични такива. Традиционно във физиологичните проблеми влизат нарушенията в зрението, промяна в метаболизма-наднормено тегло и риск от развитие на метаболитни нарушения като захарен диабет и дисфункция на щитовидната жлеза.” Това каза изпълнителният директор на болница “Хигия” д-р Цветелина Спиридонова по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, която се проведе в София.

Тя бе организирана по инициатива на икономическия портал Economic.bg, телевизионния лидер NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо и „София Тех Парк“.
Участие в дискусията взеха българският еврокомисар Мария Габриел с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

Единственият изпълнителен директор на болница влязъл в Covid екип, д-р Цветелина Спиридонова подчерта по време на форума, че по-голям интерес представляват специфичните последици от дистанционното обучение. Тя поясни, че според проучвания на университетите в Мичиган, Тексас и Клермонт, те са отражение на социално-икономическите различия, които в условията на дистанционно обучение се задълбочават.

Специално внимание се обръща на отключването на депресивни синдроми-агресия и намалена способност за социална интеграция и изпълняването на задачи. Дистанционното обучение всъщност представлява удължен период на лятната ваканция и всички неблагополучия, свързани с намаления надзор на децата.

Увеличава се честота на битовия травматизъм, увеличен е и рискът от употреба на наркотични средства, поясни още д-р Спиридонова.
Конференцията бе провокирана от ситуацията, в която нуждата от адекватно онлайн образование в условията на изолация се оказа приоритет.