Днес се навършват 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод Общински комитет „Васил Левски“ и Община Пещера организираха поклонение пред паметника на Дякона в центъра на града. За да поднесат венци и цветя в знак на признателност към делото му, тук пристигнаха д-р Николай Пенев- председател на местния парламент, Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Община Пещера, представители на политически сили, общественици и граждани.

Присъстващите си припомниха заветните думи на Левски, които будят чувство за българщина и достойнство. Минута мълчание и сведени глави в знак на уважение и преклонение пред саможертвата на големия син на България.

По- рано днес в социалната мрежа Йордан Младенов- кмет на Община Пещера не пропусна да поздрави своите съграждани с годишнината. На своята страница Младенов написа : „Днес отделяме малко време и заедно си спомняме за делото на Васил Иванов Кунчев. Защото имаме нужда да помним,  да си говорим за смелостта на предците ни за да вървим по правилен път и да сме сигурни, че не грешим. Този път е и път на осъзнаването на един народ. Васил Левски не е минало! Неговите идеи и мисли са непреходни, а личността му е космополитна!“.

Васил Левски е известен още с прозвищата си „Дякона“, „Апостола“ и се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Припомняме, че скулптурната композиция  “Клетва на Васил Левски” беше открита в Пещера по повод 180 г. рождението му. Паметникът е изработен от скулптура Спас Киричев, а средствата бяха събрани с дарения на хората от града по идея на Общински комитет ”Васил Левски”.