Старите гуми са отпадък, който трудно подлежи на рециклиране. В крайните квартали на Пазарджик по-рано можеше да се види гъст черен пушек, придружен от неприятна миризма. Това се дължеше на изгарянето на гуми, от които по този начин се отделяше тел, а най-често с тази дейност се заемаха жители на ромския квартал Изток. За щастие това вече е минало, но гумите могат да послужат за много неща, преди окончателно да се озоват на боклука.

Идеята да ги превърне в легло за домашните любимци хрумнала на млад бразилски художник, когато забелязал, че кучетата харесват да спят в изхвърлени гуми. Така той започнал да ги събира, а след това ги отнасял в къщи, за да ги измие, а след това нарисува и постави в средата възглавница. Така от отпадък той създава нещо, което има още години живот. Освен това му носи и приходи. Той продава леглата на символична цена, която включва плата, боите и ватата за възглавницата.

От стари гуми можете да направите и полог за дворните кокошки, ако живеете на село, а също така и „прашна баня“. Ако отглеждате домашните птици, със сигурност сте забелязали, че те обичат да се търкалят в прахоляка. Така се отърсват от неприятните вредители, които живеят под перушината им.

Кокошките могат да мътят пилетата също в стара гума, така когато бебетата вече започнат да се измъкват от яйцата няма да се налага да ги събирате по двора. Поне в началото те могат спокойно да си живеят там.

Старите гуми могат да послужат за цветарници.

Старите гуми могат да се превърнат и в удобна люлка, принципът за направата ѝ е подобен на този за столовете, но вместо крачета ще трябва да поставите три халки и да закачите на тях въже. Трябва ви и удобна и здрава рамка, за да закрепите люлката и да дадете шанс на децата си да се радват на лятото. Възможно е да ползвате и здрав клон на дърво, което расте в двора или край вилата ви.