Ирландския лекар Матю О Тудейл се принуди да направи публичен експеримент, заради множеството си дезинформирани пациенти, които упорито вярвали, че носенето на предпазна маска спира притока на кислород в организма. Това била и една от основните причини, въпреки пандемията от Covid-19 хората да не искат да носят защитното средство.

Преди седмица д-р Тудейл публикува в Инстаграм видео, което показва как той поставя на лицето си една след друга шест предпазни маски за еднократна употреба, а апарат отчита нивата на кислород в кръвта му. Въпреки дебелата препаска на устата му, нивата на най-важния за човека елемент си остават стабилни.

Маските за лице са задължителни, защото работят – споделя лекарят. Доказано е, че по време на пандемията, там където хората се съобразяват с изискванията и спазват протоколите на здравните власти, заболеваемостта е чувствително по-ниска. Анализ на огнища на коронавирус в 42 страни установи, че в страните, в които носенето на маски е често срещано, като Китай и Япония, се наблюдават по-скромни „гнезда“ в сравнение с държави, които не са свикнали с тази практика. „Вярваме, че по-широкото използване на маски е от ключово значение за контрола на пандемията“, пишат изследователите.