51 години от стъпването на естествения спътник на Земята се навършват днес, от НАСА съобщиха, че Луната отново се превръща в техен приоритет и в съвсем скоро бъдеще тя отново ще бъде посетена от американски екипаж.

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг слиза по малка стълба на лунната повърхност и казва:

„Това е една малка крачка за човека, един огромен скок за човечеството“ (That’s one small step for man, one giant leap for mankind).

На този съдбоносен ден повече от половин милиард души гледат по телевизията как „Аполо 11“ става първият космически полет, който отвежда човек на Луната.

Проведена от астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин, мисията слага край на космическата надпревара и постига целта на САЩ, поставена от президента Кенеди. Този исторически подвиг променя света завинаги.

Около 530 милиона души гледат по телевизията американския астронавт и чуват гласа му.

Космическият кораб „Аполо 11“ излита от Кейп Кенеди на 16 юли 1969 г. с екипаж командир Нийл Армстронг и пилоти Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, а спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната на 20 юли. 

Снимките от Луната са спонтанни и по всичко личи не са били основна цел на полета.

Армстронг се сеща да снима Олдрин сам и му казва по радиостанцията да се обърне и да позира. Друга известна снимка на Олдрин – до американското знаме, е обмислена по-внимателно. MTV използва именно нея за логото си.

И тримата астронавти са взимали обемните фотоапарати, с които са направени кадрите при пътувания със семействата си, за да свикнат да работят с тях. Когато Армстронг и Олдрин стъпват на лунната повърхност обаче, те са имали един апарат и е трябвало да си го разменят. Той обаче остава у Армстронг почти през цялото време. Затова почти всички снимки с човек на Луната са на Олдрин.

И въпреки че днес човечеството има повод да се гордее с постижението от миналия век, конспиративните теории за това дали изобщо е имало полет, продължават да се множат. Някои са оценявани като налудничави, а други дават материал за размисъл сред обществеността.

Лунната матрица

Според английския изследовател Дейвид Айк, Луната е изкуствено тяло, произведено от напреднала цивилизация. Той смята, че е „монтирана“ около Земята преди много години, а целта е „програмиране“ на хората. Айк изтъква, че това как Земята се върти и под какъв ъгъл до голяма степен зависи именно от Луната.

Луната е холограма

Според някои изследователи Луната е холограма. За пример посочват видео, снимано в продължение на четири дни в Германия. От кадрите се вижда как по лунната повърхност пробягват ефекти, сякаш някой актуализира картината.

Луната е куха

Тази теория лежи на случай от 1969 г., когато космическият кораб „Аполо 12″ по време на мисия до Луната извършва преднамерена авария. Астронавтите искали да узнаят повече за геоложката структура на Луната, така че те провеждат експеримент с лунните вибрации. Пилотът на лунния модул Алън Бийн и командирът на екипажа Чарлз Конрад инсталират на лунната повърхност сеизмограф. Те насочват лунния модул към Луната и той пада на около 50 мили от мястото, където преди това са били астронавтите.

Модулът се сблъсква с Луната със скорост от 6.115 km / h, като образува кратер на повърхността й. Ударът провокира изкуствено лунотресение. Вълните от въздействието му върху Луната са записани със сеизмометър. Това, което показва оборудването, шокира служителите от Центъра за управление на мисията. Колебанията в лунната почва продължават около половин час.

Оказва се, че за разлика от Земята на Луната възникват продължителни колебания, сякаш тя е камбана. Наблюдаваното лунотресение кара някои учени да предполагат, че нашият естествен спътник е кух.

Живот на Луната

Уверяват ни, че Луната е напълно безжизнена, но данните казват друго. Десетилетия преди космическата ера астрономите нанесли на картите стотици странни “куполи”, наблюдавали “градове, които растат”; огньове, взривове и геометрични сенки били забелязани и от професионалисти, и от любители.

Астрономът Нинигер открил нещо подобно на “стъклени тунели”, свързващи кратерите Месьо и Пикеринг.

Кацането на Луната

От години се дискутира въпросът дали кацането на Луната е реално или е режисирано. Преди години режисьорът Стенли Кубрик дава интервю, в което той признава, че е манипулирал кацането. Той разкрива, че е режисирал цялата история с пътуването до Луната. Руският пилот космонавт Алексей Леонов обаче твърди друго. Той потвърждава, че Нийл Армстронг е стъпил на Луната, но кадрите с него са снимани на Земята в холивудско студио.

С програмата Artemis НАСА ще изпрати екипаж от жена и мъж на Луната до 2024 г., използвайки иновативни технологии за изследване на повече от лунната повърхност. Ще си сътрудничим с нашите търговски и международни партньори и ще установим устойчиво проучване до края на десетилетието. След това ще използваме това, което научаваме на и около Луната, за да направим следващия гигантски скок – изпращане на астронавти на Марс, съобщиха от НАСА.

Снимки: НАСА