Православната църква прославя днес Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.  На 27 юли се чества и успението на Свети Климент Охридски.

Но сега за всеки поотделно – Св. Пантелеймон бил от град Никомидия, днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон от гръцки – Лъв във всичко, а когато се покръстил, приел името Пантелеймон от гръцки – Всемилостив. Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“. Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

Днешния ден е поредният в църковния календар, когато отдаваме почит към братята Кирил и Методий – създателите на българската писменост, както и към техните  най-известни ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий  – Светите Седмочисленици.  За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. След смъртта на св. Методий през 885 г. прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

На 27 юли честваме и успението на свети Климент Охридски. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дремливци или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Просиял в подвизи, вършил чудеса и починал през 916 година.