Здравейте, уважаеми журналисти!

Всяка история, когато е с щастлив край е добре да бъде разказана, но когато сте отговорни е добре да проверявате достоверността на фактите.


Ще започна от това , че се казвам Ясен Танев и съм израстнал в Атолука заедно с всички, които първи се отзовахме на сигнала.
Разказът ви е изпълнен с неточности. Хронологията е следната :
1. В 18:05 бяхме информирани от съпругата за това, че е загубила контакт със съпруга си, около 12:30 ч., в посока югоизток от селището, в борова гора, над ливада с билки, на около 300 м. , от обратния завой на стария път над Нейова чешма.
2. В 18:10 подадохме сигнал на 112
3. В 18:20 потвърдихме, че издирваният не е в къщи
4. В 18:30 сборна група от 25 човек (летуващи) се събра на Площада пред магазина и се отправи в посока последната точка за контакт
5. В 19:00 започна линейно издирване от стария път в посока Югоизток към поляните, като поддържахме постоянна комуникация с МВР Пазарджик, Гражданска защита , ПСС Пловдив
6. Активното издирване в събота приключи в 21:30 и доброволческата група се изтегли към вилното селище поради силен дъжд и намалена видимост, като в района останахме няколко човека заедно със съпругата на загубилия се и горски стражари.
7. Нощно издирване бе предприето от горските стражари доброволци от Нова махала , като то приключи в 23:00 ч.
8. В 0:10 мин сутринта в неделя – 26.07 получихме обаждане от https://www.facebook.com/planinskospasyavane/ – Доброволчески отряд Планинско спасяване – Пазарджик, за това, че безвъзмездно (ПСС таксата е 720 лв. на ден) ще са в Атолука в 7:00 сутринта, за да продължим търсенето.
9. Доброволческия отряд от Пазарджик, заедно с автомобил с куче от София бяха на изходния пункт с екипировка, планинска носилка, аптечка и термо- фолио и одеала. Поеха управлението на операцията по издирване.
10 . Отново с помоща на съпругата и доброволцитете идентифицирахме района и започнахме издивране в 7:30 на 26.07 . При стриктно спазване на правилата на спасителите, компетенцията на летуващите и опита им в терена в 8:36 намерихме пострадал, но в добро състояние Петър.
11. След успешна спасителна акция с високо проходим автомобил, планинска носилка и екипна работа предадохме ранения на Бърза помощ

Това, което е извод от акцията е, че в Атолука има магия и тя е в хората. И крилата фраза на открилия Петър :
Само една черна нинджа, може да открие друга черна нинджа, но никога сам!