78-годишен мъж от София се изгуби в гората над Атолука в събота, съобщиха хора, участвали в неговото издирване. Той тръгнал заедно със жена си с намерението да берат диви плодове, билки и гъби, но на няколко километра от вилното селище, двамата решили да се разделят, за да обхванат по-голям периметър. След около час съпругата започнала да вика Петър Стоянов, но той не се обаждал. Жената си помислила, че може да се е върнал във вилата и също потеглила към Атолука.

Когато се прибрала тя разбрала, че от него няма и следа в курорта. Въпреки това решила да изчака, защото той не за първи път излизал в планината.

След като не се прибрал в близките няколко часа, жената решила да информира няколко души в курорта, като така се сформирал доброволен отряд, в който попаднал и Ясен Танев, председател на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, ясно било, че Петър не е успял да се ориентира и да се завърне в курортното селище, а времето напредвало. Още по-лошо станало и когато започнало да вали.

Едва към 18 ч. групата информирала за изчезналия човек на 112 и полицията в Брацигово.

Така към отряда се присъединили пожарникари, полицаи, горски служители и няколко доброволци от Нова махала, които пък трябвало да тръгнат да пресрещат Петър.

Издирването било прекратено около полунощ, защото започнал силен валеж и паднала мъгла. Още в 6 сутринта отрядът отново поел на мисия и така усилията се увенчали с успех, към 9 ч. Петър бил намерен в добро общо състояние. Към мястото се отправила и линейка, като лекарят констатирал, че мъжът е малко уплашен и дезориентиран, но в добро общо състояние.

От ОДМВР – Пазарджик изказват благодарност на всички участници в издирвателната операция и апелират да бъдем внимателни при горските разходки.