Пазарджишкият затвор ще се сдобие с Арт център, там ще се произвеждат здравословни храни, ще се пече кафе, ще се обучават затворници, а в квартал Изток ще бъде изграден учебен център (безплатен при това) по математика и информатика с амбицията да привлича талантливи деца не само от Пазарджик, но и от отвън…

Звучи като някакъв утопичен летен мираж, а дали е така отговаря Илиян Кузманов, един екцентричен бохем, който доста е пообиколил и видял:

Илиян, какво се опитваш да направиш? Толкова време беше навън, защо се върна?

Нещо различно, нещо което ми липсва тук. Не вярвам на месии, които ще ни изведат от някаква пустиня, (а още по-малко на проповядващи вода, а пиещи вино). Вярвам, че нещо може да се случи, ако имаме активно общество, което иска да действа, да твори промяната, която иска да види. Целя изграждане на нов метод за предоставяне на социални услуги в България, което е и социалният бизнес. Личната (частна) инициатива като метод за финансиране (работиш, за да реализираш идеи, в които вярваш, а не работиш да реализираш идеи, за които ти се плаща). Всичко това се прави в условията на прозрачност и строга отчетност. И разкроена според най– добрите световни практики и работеща съвместно с тях. Поради последната причина имах няколко разговора с Американското посолство, на които разчитам, че ще бъдат гарант на нещо различно, както и богат извор за опит.

А защо се върнах, останах по – точно, защото исках да помогна. Сега заради това, което останах е този проект, за да предпазя друг да не минава по моят път. Само ще кажа, че с Фондация Анимус, планираме изграждане на преходни жилища на жертви на насилие и финансиране на жени в риск да стартират собствен бизнес, за да могат да се справят сами, а ние, както можем ще бъдем около тях. Останалата част от историята е много лична.

Как точно ще се случи това, споменава се много пъти думата храна?

На първо място в проекта, който предоставям на Агенция Затвори е здравословната функционална обогатена храна с витамини и пробиотици, която не само балансира диетата, но и се явява инструмент за превенция на инфекциозни и заболявания на чревно-стомашния тракт, както и един от най-удачните начини за намаляване нивата на агресия и психологичните заболявания според най-съвременните медицински изследвания на лишените от свобода.

На второ място съм поставил изграждането и производството на здравословен хляб, въз основата на печалбата от здравословната обогатена функционална храна. Това впрочем е и в основата на Социалният бизнес – прозрачност и елиминирането на харченето на „едни пари“, защото тези пари де факто са нашите пари и ние сме решили с тях да инвестираме в добри каузи и продължителна устоичивост. Ние искаме да живеем в една различна България, където бюджет, фондове, данъци ще се приема като нашите пари, на всички, на обществото и ще се стремим да правим нещо добро и полезно с тях.

Не се замисляме, но хлябът е един от най- важните компоненти в храненето, присъства по няколко пъти на ден в храненето. И когато говорим за Хляб е важно запазването на веществата и хлебната ферментация, която цели промяна на различни хранителни вещества в брашното, за да бъдат оптимално усвоени по време на храносмилането. Натуралната мая разгражда ензимите в зърното, прави усвояването на витамините и минерали лесно достъпно, пододяща е за диабетици след като смила захарта, също така разгражда глутена като прави тестото подходящо и за не толерантни, съдържа полезни бактерии, които елиминират вредните гъби и плесени.

Добре, но знаеш ли, колко много ще кажат – толкова много хора се чудят как да изкарат месеца, а те са се замислили за това диетата на затворниците да е балансирана?

На което ще отговоря, че продължавайки по начина, по който сме си карали, излиза много по- скъпо на всички ни. Защото това не са едни пари, който идват от някъде, това са нашите пари, на всички нас в това общество. И когато, ние връщаме обратно в обществото асоциални индивиди, или харчим пари за лечение и последствия, всичко това идва от нашият джоб или това, което не е влезнало в нашият джоб.

Знаеш ли, Джон Стеин, професор по невропсихология, към департамента по Психология, анатомия и генетика, към университета Оксфорд пише в писмо през 2012 год. до Британския Медицински Журнал: Храната в затворите отговаря на хранителни насоки, но закупените стоки – голяма част от тях „junk food“ храна –не отговарят. Анализирахме макронутриентно и енергийно съдържание на храна, налична в столова от представителна институция. Продуктите обикновено осигуряват високи нива на мазнини, захари и енергия. Някои продукти също бяха с относително високо съдържание на натрий. В продуктите са често липсват витамини, минерали и фибри и ако се ядат вместо питателни храни, това може да доведе до дефицит на микроелементи. Някои елементи съдържат трансмазнини, които имат добре установени лоши последици за сърдечното здраве. Неограничената доставка на продукти с високо съдържание на захар може да доведе до прекомерна консумация, като по този начин нарушава метаболитните и неврофизиологичните процеси. Пропорционално по-малко захар, прехвърлена през неоксидантния метаболитен път на глюкоза, е предпоставка за насилствено импулсивно поведение. Прекомерната ежедневна консумация на сладкарски изделия при деца може да предскаже престъпно насилие и присъди в зряла възраст, и увеличената консумация на подсладени захарни газирани напитки е свързана с насилническо поведение при подрастващите. Важното – намалената консумация на „снаксове“ е свързана с намаляване на нарушенията и самонараняването в затвора. Това са важни съображения в контекста на затворническата среда. HM prison service има задължение да осигурява здравето на своите подопечни. Наличието на столови продукти може да противоречи на това, но премахването им може да създаде съпротива сред затворниците. Бавното постепенно изменение на наличните артикули, в допълнение към насърчаването на алтернативни по-здравословни, може да подобри здравето на затворниците.

Диетата в Затвора е причината за агресията, е заглавие на статия публикувана от Американската Асоциация за Напредък в Науката. Но целта на изследването на психолога Бернард Геш е да демонстрира, че правилните добавки могат да редуцират нивото на насилие в затворите. Изследването е проведено между 700 лишени от свобода на възраст между 16 и 20 години, в най– суровата институция във Великобритания Her Majesty’s Young Offenders Institution Polmont и доказва, че агресивното поведение е резултат от лошата диета.

Ще дам още няколко примера, за ролята на храната на изолирани хора за дълаг период от време. Растителна храна е източникът на храни наситени с полезни растителни мазнини и витамини. През 1947 година, в Япония се провеждат серия от експерименти свързани с храненето в лагери на лишени от свобода. Диетата варира от наситена с животински мазнини до лишена напълно от мазнини и наситена само с въглехидрати храна.

Демонстрират се различни аномалии със здравето на лишените от свобода, като липсата на витамин Б комплекс например при производството на инсулин. Според съвременните изследвания, ролята на липсващи в диетата Омега 3 и Омега 6 е съществена при психиатрични заболявания като депресия и шизофрения, както и други. Имайки предвид високото ниво на психиатрични проблеми при лишените от свобода, необходимостта от тяхното присъствие в диетата на задържаните зад решетките е критично.

Витамин А и Превенцията на Инфекциозни Заболявания–Витамин А е наричан противовъзпалителният витамин, а най–новите клинични изследвания доказват, че той повишава имунитета и устоичивостта на организма срещу инфекции. В контекста на Пандемията от 2020 на Коронавирус, актуалността на ежедневния прием на витамини, като превенция на инфекциозни заболявания е изключително актуален.

А отговорът за Насилието в Затворите за Ивер Мистеруд, Поведенчески Психолог от Университета в Осло, Норвегия е елементарен. “Отървете се от Захарта и високо обработените храни, подобрете диетата и на затворниците с хранителен дисбаланс дайте добавки съдържащи минерали, витамини и полезни мазнини. Нали искаме да бъдем едно Европейско семеситво, и не само да харчим парите им, както ние си знаем? А Норвежците са хората, които в последните няколко години страшно много помагат на нашите затвори с огромни финансирания.

Как ще се приеме в обществото, затворници да приготвят храна, да пекат кафе? Дори и с факта, че с печалбата ще се реализират многоброини каузи.

Определено, промяната на обществените стереотипи ще бъде изключително важна. Затова ще се опитам един от основните акценти да бъде върху разрушаване на стереотипите чрез положителни примери и инициативи. Не може в една съседна Италия, най-продаваните панатони (козунаци) по време на великденските празници да бъдат на лишени от свобода, в Англия една от най- популярните марки кафе да бъде печена зад решетките, затворници от Филипините да излагат картините си в едни от най- престижните галерии от Ню Йорк до Токйо, от Африка затворническа рок група да стигне до Грами, а ние? Дразни ме това!