Министерството на културата ще финансира и трите проекта на Регионалния исторически музей в Пазарджик, с които културната институция кандидатства за съхраняване, опазване и обогатяване на историческото наследство на пазарджишкия край. Финансовата подкрепа се предоставя чрез конкурсен принцип от бюджета на културното ведомство и е в размер на общо 76 018 лв. за трите проекта.

Първият от тях е на стойност 12 198 лв. и вече е в етап на реализация, след като в края на юни бе подписан договор между РИМ и министерството на културата.  С изпълнението на дейностите по проекта „Заснемане на движими културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“, ще бъдат заснети с професионална техника и осветление 4 066 експоната от фонда на музея. Съфинансирането от страна на пазарджишкия музей е в размер на 4 066 лв..

Другите два проекта, които културното ведомство ще финансира са за селищната могила край село Юнаците. Целевата финансова подкрепа от 28 000 лв. се отпуска за  теренни археологически проучвания и теренна консервация на Селищна могила „Юнаците“. „ Похвално е усърдието на експертите от Регионалния исторически музей в Пазарджик, защото в най – високата категория, от всички подадени 58 проекти, комисията ще финансира за тази година в пълен размер само пет предложения и едно от тях е точно на нашия музей. Ще добавя, че по този проект музеят също участва с финансиране от собствения си бюджет в размер на 12 000 лв. и по този начин през 2020 г. за проучвания на могилата са осигурени общо 40 000 лв.“, сподели кметът Тодор Попов.

„Трябва да отбележим, че през последните 2 години музеят е спечелил 7 проекта на обща стойност 177 649 лв.“, добави кметът на Пазарджик.

С още допълнителни 35 820 лв., Министерство на културата ще финансира и изготвяне на проект за консервация и социализация на „Селищна могила Юнаците“, като тези средства ще се инвестират в изготвяне на проект за консервация на профила, крепостната стена, рова пред нея и голямата негативна структура на могилата, както и за социализация на обекта. С готовия проект, музеят ще кандидатства за отпускане на средства за консервация на цитираните структури пред Посланическия фонд за опазване на културното наследство.