Напук на коронакризата и бадминтона се завръща с пълна сила. Пазарджик посреща 60 елитни спортисти за Европейската купа този уикенд

От 07  до 09 август Пазарджик ще бъде домакин на Bulgarian Junior Open Championship 2020 (Европейска купа) по бадминтон за младежи и девойки под 19г. Престижното състезание се организира от “Бадминтон-скуош клуб Пазарджик” и Община Пазарджик, със съдействието на Българската Федерация по бадминтон и под патронажа на кмета на общината – Тодор Попов. Участие в надпреварата ще вземат 60 състезатели от Дания, Холандия, Швейцария, Полша, Чехия, Хърватска, Сърбия, Кипър, Италия, Испания, Румъния и България. Пазарджишкият клуб ще бъде  представен от Гергана Павлова, Соня Цокова, Рая Пашова, Йоана Малинова, Кристиян Китанов и Кристиян Митев, които имат не лош жребий и възможност за достигане до призови места. Под въпрос е участието на отбора на Италия и холандската състезателка, поради наложена им 14 дневна карантина от техните държави, което може да ги възпрепятства от участие. Състезанието за съжаление ще се проведе без публика, поради наложените забрани от министъра на спорта и на здравеопазването за провеждане на състезанията без публика във връзка с корона кризата.

Купата в Пазарджик е и първата проява по бадминтон в света след затварянето на всички състезания през месец февруари. С тази проява се рестартира официално състезателният календар на Световната Федерация по Бадминтон, което е чест за Пазарджик, а и много трудно постигнато, защото има десетки турнири и купи, които не успяха да стартират и да се проведат при настоящата ситуация, тъй като страхът и  притеснението е все още доста голям – коментира броени дни преди старта на турнира Неделчо Кесов – основният двигател на пазарджишкия бадминтон.