Бизнесменът Георги Петраков е починал вчера, той е бил намерен в безпомощно състояние пред бизнесцентъра си вчера. Мъжът е бил с черепно мозъчно – травма и е откаран в МБАЛ – Пазарджик, след като бил подаден сигнал от минувачи. Починал е час по-късно.

Мъжът, който е известен в областния град е страдал от деменция, той многократно се е губел в различни квартали на Пазарджик и е бил прибиран у дома след намесата на полиция. Именно заради това близките му го заключили в стаята му на третия етаж в сградата, без да подозират, че той може да тръгне, да излиза през прозореца.

Най-вероятно мъжът е решил, че може без проблем да слезе на пътя и е паднал от близо седе метра височина.

Петраков закъса здраво с финансите през 2010 г., когато срещу него бе образувано дело по закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Тогава от комисията „Кушлев“ запорираха всички сметки и имоти на фамилията и на практика ги оставиха без пукнат лев. Общата стойност на запорираните в полза на държавата имоти е 1,284 милиона лева. В същото време Петраков имал нужда от пари, за да плаща на адвокатите си по различните дела.

Ситуацията се влошила тотално през 2011 г., когато бизнесменът и бивш съветник на кмета Иван Евстатиев влезе в затвора по присъда за грабеж на прасета.

Тогава Петраков се принудил да иска пари назаем от пловдивския адвокат Димитър Пенев, като в замяна му прехвърлил апартамента си на ул. „Стефан Караджа“.  

Наказателните дела срещу Георги Петраков бяха по различни членове от Наказателния кодекс. Най-напред той бе съден за неплащане на ДДС, но спечели делото и бе оневинен. След това обаче изгоря по обвинения за ползване на документи с невярно съдържание. Най-гръмко бе делото за грабеж на свине от пловдивска ферма, по което Петраков получи ефективна присъда. По времето, когато бе дясна ръка на Евстатиев, Петраков застана пред съда и за бракониерство, но отново пребори прокуратурата и бе оправдан.