Около 16.30 ч. днес на пл. „Константин Величков“ ще пристигне група протестиращи, които на 14 август от общината в гр. Свиленград, стартира с парче релса от теснолинейка „Походът на свободата“, съобщиха организаторите.

Защо релса? Защото преди две години на 1-ви август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: „Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя“.

Това свое обещание той направи, в случай, че съдът спре инвестиционните намерения за прокарване на нови писти на площ от 333 км, нови водохващания за изкуствен сняг и прилежаща инфраструктура, обричаща на гибел НП „Пирин“ и биологичното му разнообразие. За щастие, огромната обществена съпротива доведе и до решение на съда, в полза на националния парк.

Вече две години Валери Симеонов все още не е изпълнил обещанието си. Релсата, която ще носим по пътя към София е символ на празните обещания. Символ на излъганите хора, гласували за сегашното правителство. Релсата е символ на твърдата решителност на голяма част от българския народ, да изпрати на бунището на историята това правителство. Релсата може да е „кръста“ към Голгота, който да изкупи греховете на България и заявка пред Бог да спре да праща хора, които целенасочено ни водят към духовна и физическа гибел.

Нашият „Поход на свободата“ кани всички свободни граждани да се включат и да организират пешеходни лъчи, с крайна точка Орлов мост. Ако нямате релса носетете бордюри, камъни, плочки, винкели… Целта е да се съберем на Орлов мост и да издигнем грамада от събраните артефакти, която да е символ на борбата на гражданите с мафията.

Грамадата е по подобие на грамадата издигната от варненци, в памет на Пламен Горанов и борбата му с ТИМ и първия кабинет на Борисов. Нужно е Грамадата да остане като паметник на свободните граждани. Като символ на активните и непримирими хора около нас, които се борят за истината и справедливостта, независимо от цената.

Движението по републиканските пътища ще е съобразено с правилата за безопасност. Участниците в пешеходния поход, независимо от къде тръгват, трябва да носят светлоотразителни жилетки и да се движат в платното на насрещно движещите се коли. Полиция не е необходима, тъй като придвижването ще става в колона по един човек и няма да затруднява движението на съгражданите ни, които не желаят да бъдат солидарни с нашата борба и са доволни от сегашното управление.

Ако групите на алтернативните или основния лъч станат твърде обемни, ви молим да потърсите съдействието на полицията, за да се осигури вашата и на водачите на МПС безопасност!

В събитието ще прилагаме актуална информация относно похода и други детайли. Каним всички, които имат предложения, да се включат в диалог за мястото на Грамадата, за придвижването и изобщо всичко, което може да оптимизира и усили ефекта от похода!