Днес лесичовката Атанаска Пепечкова беше приятно изненадана.
Приготвяйки закуска с домашни яйца, се оказва, че в едното има четири жълтъка, съобщи Информационен център – Калугерово.

Подобен феномен се случва за първи път, тъй като най-често вместо един в яйцето могат да се намират два жълтъка. Според ветеринари обаче, това не е добър знак за здравето на кокошката – рекордьор. Многото жълтъци сочат, че тя страда от хормонално разстройство.

Най-честата причина са физиологичните промени, които настъпват в организма на „кокошката носачка“. Ето защо, най-често „производител“ на този необичаен продукт е стара кокошка, на която вече й е дошло време за супа. Тонусът на яйцепровода при тях намалява с възрастта, което провокира появата на такива патологии.

Друга причина, която е свързана с възрастта на срив, са хормоналните нарушения, които се появяват в самото начало. От момента, в който навлизат в „пубертета“, кокошките имат драматична промяна в начина на живот: дълги дневни часове, засилено хранене и наличие на примеси в храната. Поради това се получава неуспех по време на процеса на овулация.

В някои случаи птицевъдите изкуствено стимулират узряването и яйценосенето. За да се получат голям брой яйца, към храната се добавят хормонални препарати, които са не само вредни за здравето на кокошките носачки, но и опасни за хората, които ще ядат яйцето или кокошката след това. Поради най-силната хормонална стимулация в яйцата може да има не само 2, но и повече жълтъци, но това със сигурност не е нормално.

Възпаления също могат да бъдат причина за наличието на два жълтъка. Най-често възпалителният процес в тъканите на яйцепровода или салпингитът се проявява по този начин. В такъв случай болните пилета се нуждаят от спешно лечение и специални грижи.

Ако вашите кокошки изведнъж започнат да снасят необичайни яйце, опитайте да намалите продължителността на дневната светлина за тях до 12-13 часа и след това пак постепенно я увеличете.

За съжаление не е възможно да се помогне и възстанови здравето на вече възрастните кокошки. Здравословното състояние и характеристиките на снасянето на яйца при тях са окончателни. Единственият вариант е да ги замените с млади пилета.

 Според народните поверия яйце с два жълтъка означава, че скоро някой ще се омъжи, черни точки на жълтъка са лош знак, докато яйце без жълтък е доста лош знак и голямо нещастие.