На върха на Алпите се изкачи пазарджиклията Нешо Пелтеков вчера. Катерачът покори високият 4810 м. Монблан. 

„Посвещавам това изкачваме на родният ми град Пазарджик, който освен супер як е и Европейски град на спорта 2020. Благодарен съм за всичко, което приемаме за даденост, а то не е. Това си подарих за рожденният ми ден, който беше съвсем скоро, нямаше да е възможно и без екипите на Хевън, Лимончето, община Пазарджик и Пазарджик е супер як.“ – съобщи Нешо Пелтеков.

За първи път Белият връх е изкачен от Жак Балма и д-р Мишел Пакар на осми август 1786 г. Това изкачване става по инициатива на Орас дьо Соскур, учредил награда за този, който открие начин за покоряването на Монблан. Първата жена, изкачила върха, е Мари Паради през 1808 г. Бъдещият президент на Съединените щати Теодор Рузвелт също е ръководил експедиция за изкачване на върха по време на своя меден месец през 1886 г.

Под Монблан е прокопан автомобилен тунел с дължина 11,6 km, свързващ Франция и Италия. На западното подножие на Монблан, от френска страна е разположен известният ски курорт Шамони, а на южното, от италианска страна – Курмайор.

На 23 февруари миналата година Нешо Пелтеков покори най-високата точка в Африка, покривът на Килиманджаро – връх Ухуру, 5895 м.