Велина СТАНОЕВА

През месец март тази година, дни преди цялата страна да бъде затворена и парализирана от страх, в следствие на коронавирус-пандемията, дебютира най-новото младежко издание на град Пазарджик.

То носи името на един от най-отличителните символи на града, а именно Тортата. Списанието е дело на усилията на младите хора, част от Съвета за младежка политика. Това е поредната им инициатива, имаща за цел да популяризира града ни, като обърне прожектора към значимите, но все пак малко известни места, личности и проекти, свързани с Пазарджик.

Новото издание е напълно безплатно и може да бъде разгърнато на сайта tortata.bg. Там можем да прочетем представяне на Пазарджик, като намираме информация за историята на града, кварталите и познатите на всички падарджиклии топоси за среща. В рубриката Знаете ли, че? откриваме непознати факти, свързани с кътчетата из града ни, които приемаме за даденост, но всъщност са там, за да ни напомнят за любопитни исторически моменти.

Следващите страници са израз на технологичния напредък и съответно са посветени на иновациите и приложенията, създадени от наши съграждани. Ще получим отговора на това, какви са тези табелки пред всички скулптури и монументи и ще научим за уебсайта, създаден в помощ на дванадесетокласниците.

По-нататък идва най-любимата тема на всички – забавленията. С други думи, събитията, организирани от младежките организации в града. Сред тях Plus Festival, Social Evenings, В кръвта ти е да даряваш и още много други. Със сигурност в месеците на карантина те ни липсваха изключително много.

Втората част от списанието е посветена, на това, което обедини стотици млади хора и спомогна Пазарджик да се превърне, в Европейски град на… спорта, разбира се. Научаваме за небезизвестнотото тигърче Хебър и при кого отива наградата Спортист на годината.

След състезанията, купите и наградите идва ред и на още една, типична за града ни черта, а именно екологията. Пазарджик е зелен, това прочитаме от страниците на Тортата, а последващият снимков материал го доказва. С две думи – Пазарджик обича!

Добрият пример и Полезната рубрика затварят кръга на позитивизма и съзиданието и така, почти неусетно стигаме до самия, физически Пазарджик и интересните места, които го заобикалят – от Фотинските водопади до Пловдив, на страниците на Тортата лесно можем да открием следващата ни уикенд дестинация.

А за къде сме без изкуство? Съвета за младежка политика са се погрижили да отделят дължимото пространство за вдъхновение и духовно извисяване със снимки от изложби и разказ за европейското изобразително изкуство.

На финала младежите от Съвета ни припомнят още няколко истории на успешни пазарджиклии, а накрая, ако читателят се е вдъхновил да помогне на града си, в областта, която би му била интересна, има списък с организациите, извършващи своята дейност в Пазарджик, а след него контактите на спортните клубове в града, защото, както казва Марк Твен „Тайната да излезеш начело е да започнеш“.

Съвета за Младежка политика определено започна нещо, започна положителна промяна, която заслужава похвала и последователи.

Затваряме списанието обнадеждени, че това бутиково издание ще дочака втория си брой и стискаме палци нищо да не забави ентусиазма и енергията на младите хора в Пазарджик. В техни ръце е облика и бъдещето на нашия град.