Новият проект на Илиян Кузманов е свързан с предоставянето на социални услуги в местата за лишаване от свобода, подробно ви информирахме за него, а желанието на Илиян е да го реализира с прецизността, която е нужна за изплнението на ангажиментите на всеки британски бътлар.

Подробностите ще научите от нашето интервю.

„Най Лерт“ инвестира три милиарда в хотелиерство в Тайланд и открива училище за бътлари“, „Британският бътлар институт предоставя обучение на Дубайското Кралско Семеиство“, „Принц Уилям участва в доучилщно обучение на Кралски етикет“, „Зимно обучение в Сеинт Моритц, Швейцария“ – това са само част от заглавията за Бритиш бътлар институт, чиито възпитаници се грижат за ултра богаташи и кралски особи. А Илиян Кузманов, основател и председател на пазарджишката Фондацията Арт Ангел, през 20 17 год. е сертифициран да предоставя услуги на най- високо ниво от тях.

Кой е Гари Уилямс?

  • Човекът, който стои зад най- добрата школа за квалификация в света. Няма да бъда многословен, само ще спомена, че опита си той го получава в Риц – Лондон и дълги години е главен бътлър за семейство Ротшилд, основният му клиент е Британското кралско семейство.

А какво означава професията butler?

  • Обикновено професията butler/иконом се асоцира с отдавна изгубена ера от британската история, на величие в обноските и перфекционизъм до най- дребния детайл в обслужването. Но, в момента, тя е една от най- популярните възможности на пазара на труда, където с лекота заплащането започва от $150 000 на година и може да стигне до над милион. В общи линии 30% от британските бътлари са наемани от Емиратите, Катар и Саудитска Арабия. Бритиш Бътлър Институт е базирана в Лондон международна компания. Клиентите ѝ са микс от кралски семейства, шейхове и милиардери. Едно от основните изисквания за тази професия е себеотаденост на това, което правиш, ти трябва да си здраво стъпил на земята и да приемеш липсата на личен живот. Трябва да подсигуриш всичко за задоволяването на нуждите на тези взискателни клиенти ще функционира като швейцарски часовников механизъм и да се грижиш за непрекъснатия комфорт в живота им. Но и трябва да притежаваш афинитет към красотата в живота, която за съжаление все по-често се опитват да ни учат, че не е важна, все едно сме една от безбройните мравки в мравуняк, а естетиката е ненужна в тази фабрика. Иконом, не е точната дума, това е позиция в къщата, а бълар може да бъде юридически например, или такъв, който отговаря за имоти, може да е бътлар за вино, или има такива, които са специалисти в пътувания, а главен бътлар е де факто мениджър, които отговаря за всички останали. Същото е и в скъпите хотели.

Смятате ли, че може да предадете опита си в България, още повече в сферата на социалните услуги?

  • Винаги съм се възхищавал на невероятния индийски политик Ганди, получил юридическото си образование си в Лондон и проповядващ нравствената максима: „Бъди промяната, която искаш да видиш около себе си“. В Лондон компанията ми, която впрочем предоставя финансирането на социалните дейности в България, има в листа от клиенти над 600 от едни от най- успелите хора там, който са с многонационален и пъстър профил. Само ще подчертая, че в листа ми са двама от миналогодишният Топ 100 на най- влиятелните хора във Великобритания. Този опит се опитвам да предам във всичко, което правя в България. И смятам например, че за проекта с Агенция Затвори, който се ползва с доста сериозна медийна и публична популярност, както и за реализирането на работещ модел на социален бизнес, ще бъде невероятно предизвикателство да предложиш ексклузивна услуга на хората в нужда, на жертвите на насилие и неравностойните групи в нашето общество. А и за самите Агенция Затвори, получаването на екслклузивни и изключително скъпи кадри и обучение, както и услуги, и социални продукти изготвени, и сертифицирани от най- добрите в света, ще бъде привилегия, която надявам се че ще бъде оценена.

Актуално ли е такова консервативно предоставяне на услуги в днешния модерен свят?

  • Разликата е в това, че британското кралско семейство и хотели като Савой, обучават своя персонал в института. Клонове има в Близкият Изток, Южна Америка и Азия, които обслужват едни от най- богатите хора и изключително луксозни локации. Но клиенти също са им компании като Шанел и Мерцедес. Моята квалификация я получих в школата им във Венеция, в най- старият частен клуб в Европа, бих казал люлка на толкова много традиции и хора с изключително изтънчени обноски. Така че обноските са винаги актуални, това как да се държим вежливо в обществото, не е символ на слабост, а на лична гордост. А традициите, дори и консервативни в своята същност, а не народни, са нещо изключително важно защото те са транзитни към вековните световни разбирания за морал и цености.

Защо традициите са важни? В крайна сметка обществото ни се развива с такива бързи темпове, технологичният прогрес, науката…

  • Бих казал, че функцията на традициите е да предава ценности, морал, принципи, културно наследство от поколение на поколение. Но бих добавил, че традициите ни учат нещо за живота, откъде идваме и какви сме като хора. И в динамичния свят, в който живеем, ние можем да заимстваме най- доброто, което по една или друга историческа причина в развитието ни сме пропуснали, по същия начин, по който ваимстваме технологиите, които споменаваш. Ние не измисляме компютъра, автомобила,телефона, операционата система, през която ти отговарям и всичко, което този бързо развиващ се прогрес предоставя, а ги абсорбираме от различни краища на света. Знаеш ли, че умиращите култури имат симптоматика, това е грубостта, лошите обноски, игнориране на детайлите в общуването с другите. Загубата на учтивост, на вежливи маниери е много по-страшно от всеки протест. Но ще завърша с един оптимистичен цитат на Роджър Скрутон от неговата книга Лицето на Бог :

„Усещането за красота ни слага спирачки от разрушаване, като представя своите обекти като незаменими. Когато погледна на света с естетични очи, се получава естетично преживяване, което ме променя. Нещо се е открило пред мене и аз притихвам и започвам да го абсорбирам. Разбира се е безмислено да твърдя, че има феи в листата на дърветата и нимфи в горите. Какво се разкрива пред мен чрез преживяването на красотата е фундаменталната истина на съществуването –  че да съществуваш е дар и получавайки го е задача. Това е и истината на теологията, която изисква тълкуване като такава.“