Българският Франк Синатра – Васил Петров се появи изненадващо в Калугерово. Той бе засечен на центъра заедно със снимачен екип, но не издаде, каква е идеята му за нов творчески проект.

Преди месец той приключи турнето си заедно с Врачанския симфоничния оркестър, озаглавено „Symphony Way”. Пъстрата симфонична програма представи класически песни от различни жанрове и откъси от мюзикъли и световни хитове. Концерти имаше в градовете: Самоков, Пловдив, Бургас, Петрич, Варна, Балчик.

Тази година стартира с голяма загуба за джазмена, на Богоявление почина неговият баща – Иван. А две години по-рано, той загуби и майка си Атанаска Мушева – Петрова, която е връзката му с Калугерово. „Разделих се с човека, който бе опората и светлината в семейството ни. Толкова много са незабравимите мигове изживяни заедно!“, сподели дни след загубата на майка си емблемата на българския джаз.

Васил Петров е български певец, композитор и художник. Известен с прозвищата „Българският Франк Синатра“ и „Другият“.

Васил Петров е роден на 30 април 1964 г. в София, в семейството на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор „Кавал“. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов.

Певецът бързо се налага на българската музикална сцена. През 1991 година се дипломира в Консерваторията, във вокалния факултет със специалност поп музика. През 1992 и 1994 година е най-продаваният изпълнител у нса. Издава три албума в една година. Първият се казва „Другият“ – главно с негови авторски пиеси. Вторият албум, „Джаз и блус“, включв кавъри на песни на добре познати поп и джаз изпълнители. Третият албум – издаден на касета и CD, е дует с известния български пианист Румен Тосков. Реализира поредица от албуми, сред които и „Васил Петров пее Гершуин“. На първите български национали награди „Орфей +“ Васил Петров е избран за най-добрия мъжки глас на годината. Печели и награда в три категории – най-добър мъжки вокал, най-добър хит на годината, най-добър албум на годината за „Другият“.

Снимки: Информационен център – Калугерово