Малкото жилище е голямо предизвикателство за своите собственици. То идва по наследство или просто не можем да си позволим закупуването на по-голям имот. Под малко жилище разбираме апартамент с големина от не повече от 60 кв. м.

В повечето от случаите то се състои от една голяма стая или две, които нямат никаква преграда помежду си. Интериорните дизайнери съветват да обмислим внимателно оползотворяването на всеки сантиметър от пова привидно голямо пространство. То ще ви изглежда така, когато в него няма никакви мебели.

На практика обаче ще се окаже тясно и предизвикателството пред вас наистина ще бъде голямо. Тъй като е немислимо да поставяте нови стени в апартамента, ще трябва да си послужите с един от тези три варианта:

Завеси

Те ще ви позволят да прикриете това, което не искате да показвате на гостите си, но и ще ви изолират, ако ви се налага да готвите в кухнята.

Вариант две: сгъваема врата – параван

Първото нещо, което трябва да знаем за плъзгащите врати е, че техния монтаж става при наличието на някои условия за това. Стените, подът и таванът трябва да са завършени. Ако стената е направена от гипскартон, частта където ще се поставят механизмите трябва да се подсили.

Съществуват и някои недостатъци. Вратата трябва да се приплъзва покрай стената и за това е необходимо да има луфт, който е добре да бъде колкото се може по-малък. За тази цел, стената трябва да е перфектна и идеално отвесна. Освен това, шумоизолацията няма как да бъде толкова добра, колкото при стандартните интериорни врати.

Използва се специален обков, който служи за затварянето и заключването на вратата. За да се постави той, трябва да има каса.

Върху самите крила на вратата се поставят дръжки, които са вкопани, за да се даде възможност на плъзгащото се крило да може да отиде максимално до стената и дръжката да не пречи.

Често се случва и ключа за осветлението да бъде точно на стената, по която се плъзга вратата. В такива случаи се поставят декоративни первази, които уплътняват фугата, която се е появила на стената между плъзгащото се крило и електричеството. По този начин, освен че се премахва това неудобство, се постига и добра шумоизолация.

Вариант три: Библиотека

Постарайте се да не се затрупвате с вещи, ако няма къде да ги приберете. Това е ключовото условие да имате подреден и уютен дом. Прекалено многото декоративни украси и саксии с цветя ще задушат пространството и постоянно ще имате усещането, че у вас е разхвърляно, макар да не е така.

Важно е предварително да знаете какво искате.

Много хора не знаят какъв стил в интериора им харесва. Не че нямат собствено мнение, просто не знаят как да изразят предпочитанията си с думи.

Най-лесният начин за решаване на този проблем е да разгледате възможно най-много снимки на различни къщи. Запазете снимките, които харесвате, в албума си с идеи. Можете също да маркирате книги за дизайн или да изрязвате снимки от списания. Когато сте събрали поне дванадесет снимки, седнете и ги сравнете. Потърсете прилики в цвета, стила на мебелите, моделите и плътността на обзавеждането в стаята.

Помислете за архитектурните характеристики на вашия дом. Бомбастичният викториански стил едва ли ще изглежда добре в малко студио.

Планирайте бюджета си

Изчислете колко сте готови да похарчите. Ако не можете да си позволите, да обзаведете цял дом наведнъж, започнете със стаята, в която прекарвате най-много време. По този начин, когато започнете да се занимавате с другите стаи, ще имате място за малко почивка.

Направете си подробен план

Ако обичате да рисувате можете дори да си начертаете жилището. Има такива програми, като The Room Planner от Jordan’s Furniture. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.icandesignapp.all&hl=bg

Тя е много лесна за използване, има много шаблони за мебели и най-важното е, че изборът не се ограничава до моделите, които ще намерите в магазина.

Ако искате да видите как ще изглеждат вашите рисунки в действителност, вземете кашони и „изградете“ обзавеждане от тях. Друг вариант е да очертаете мебелите на пода с вестници, с въженца или други предмети.

Харчете пари само за определени мебели

Диванът ще остане с вас дълго време, така че купете качествен модел. Дори да мислите, че купувате диван за известно време, той в крайна сметка ще застане в хола, след това ще се премести в селската къща и ще завърши дните си в студентско общежитие, където ще живеят вашите деца или дори внуци. Същото важи и за масата за хранене.

Също така вярвам, че не си струва да спестявате от закупуването на един удобен стол. Потърсете трайно обзавеждане с тапицерия в неутрален цвят – бяло, бежово или сиво.