Федерацията на потребителите има офис в Пазарджик, съобщи Емил Георгиев – председател на ФП. В клуба на БТА днес той представи своите сътрудници за областта – адвокатите Иво Лулчев, Александър Чалъков и Георги Милчев. Те ще контактуват с потребителите и ще изслушват техните проблеми.

Според Георгиев най-често хората търсят съдействие по Закона за защита на потребителите заради мобилните оператори, за щастие тук нямате ТЕЦ-ове иначе в Пловдив и София, проблемите са най-много с топлофикациите.

В момента е актуално това, че идва свободният пазар за електрическа енергия и ние сме решили чрез структурите си да обясним на хората за какво става въпрос, каза Георгиев. Българинът си знае задълженията, но не си знае правата. Ние искаме да им помгнем, да си знаят и правата, за да се справят с хаоса от обществените услуги.

Според нас има паника, която се създава от новите търговци на еленергия, ние участваме в потребителски съвет в София, но смятаме, чрез вас да стигнем до хората. Вероятно ще питате, какво ще става с битовите потребители?

До 1 януари 2025 г. процесът трябва да приключи и за тях. Битовите потребители също могат да излизат на свободния пазар, у нас имаме практиката с пирамидите и ние предупреждаваме, че това може да се случи и сега, с търговци, които излизат на пазара за първи път. Рисковете, които могат да настъпят и сега, са малките фирми – като фризьорски салони, малки магазини, други видове занаяти. До 30 юни догодина, те трябва да са приключили с избора си, а домакинствата, както казахме до 2025 г.

Следим много внимателно процесите и ако има отклонения, ще реагираме, важно е да се знае, че ние наблюдаваме процеса, за да се защитят уязвимите потребители.

Ние при всички положения казваме, че потребителите трябва да внимават, защото цената не е най-важното в случая, за ваше сведение – някои от фирмите наистина не са надеждни, те са доста, около триста са към момента. Доверявате се само на тези, които са се доказали, че са лоялни, ние гарантираме за трите основни енергодружества.

Кражбите на еленергия в България са колосални и те не са основно по линия на ромите, но се оказва, че кражбите по отношение на бизнеса са пет-шест пъти повече. Установена е фирма в изоставена селско-стопанска ферма с машини за биткойни, които са изкопали толкова, че са похарчили 3 млн. лв. за ток, който е краден. Тези кражби се отразяват и на потребителите, защото някой трябва да плати този разход.

Офисът на Федерацията в Пазарджик е на адрес: ул. „Петко Машев“ 11 (Зад Съдебната палата), ет.2, оф. 24

Адвокатите

Александър Чалъков е с 18 г. стаж и ще предлага писмени и устни консултации, като ако има данни за престъпление ще се завеждат и дела, ще си съдействаме с адвокатите Милчев и Лулчев, подчерта той. Очакват се запитвания и от самите граждани, които трябва да бъдет активни в търсенето на правата си. Георги Милчев е от Пазарджик с 28 г. адвокатска практика, работил е по неравноправните клаузи за банкови кредити.