Вероятно след ремонта на банята се чудите, какво да правите със старата вана. Не бързайте да я пращате на боклука, ако имате двор в селската къща или на вилата. Можете да ползвате коритото по няколко начина. Един от тях е като си направите дворно езерце.

За да създадете перфектното мини езерце, трябва да имате предвид няколко неща. Първо, всички отвори трябва да бъдат запечатани. На второ място, ваната трябва да се вкопае в земята точно под нейното ниво и отстрани трябва да се затвори с камъни и други декоративни елементи, така че резервоарът да има по-естетичен вид.

За да може с времето езерцето да не се превърне в блато, напълнете го с вода от естествен водоем или река – в него вече живеят необходимите микроорганизми. Можете дори да пуснете риба в толкова малко езерце.

Контейнер за напояване в двора

Ако се занимавате с градинарство, тази идея е за вас. Стара вана е най-подходяща за утаяване на вода, тъй като студената хлорирана вода от мрежата не работи много добре за растенията. Но не бива да правите това в ръждясала и мръсна вана, трябва да бъде боядисана.

Цветна леха

Няма нищо по-лесно и по-евтино от това да направите цветно легло от ненужната вана. Напълнете я с почва и засадете любимите си растения. За да се чувстват цветята добре във ваната, пробийте няколко дупки на дъното, през които излишната влага може да излезе. На дъното сложете дренаж, отгоре сложете компост, а отгоре слой плодородна почва. Като компост можете да използвате окосена трева, листа или слама.

Това цветно легло може да се използва и като оранжерия. Просто го засяйте през май със семена, като краставици, и покрийте с лутрасил. Ще бъдете изненадани колко добра ще бъде реколтата в тази малка оранжерия.

Мини басейн за децата

Надуваемите басейни за деца са много непрактични: трудно се мият, бързо се влошават. Старата вана от чугун или акрил е истинска находка за такова начинание. Принципът на преоборудването е същият като при създаването на изкуствен резервоар, но под мястото на отводняване ямата трябва да се задълбочи и да се напълни с дренажен материал или да се постави контейнер без дъно. Това ще позволи на мръсната вода да се оттича, без да я изгребвате.