Управителният съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик, съвместно и с подкрепата на Областна администрация-Пазарджик, Община Велинград, Общинска организация на СОСЗР гр. Велинград, Ротари клуб гр. Велинград, Общобългарска фондация „Св. Георги Победеносец” гр. Якоруда, сдружение „Български юнак и други, организират поклонение /панихида/ с поднасяне на цветя и венци пред паметника на вр. Велийца на 03.10.2020 г./събота/ от 11.00 часа.

На връх Велийца /1715,3 м/ преди 108 години, в ранното утро, на 5 октомври 1912 година, с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк от Пловдив водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”.

В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни. Всички загинали са погребани на връх Велийца. Уважаеми българи, патриоти, колеги и приятели, членове на патриотични и военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации и симпатизанти от общините Велинград, Доспат, Якоруда, Белица, Разлог, Банско, Благоевград и от цялата страна,приканваме ви заедно да възобновим традицията за провеждане на народен събор и честване и това свято място да се превърне в място за поклонение пред подвига на героите от населението на околните области, общини и селища, апелират от Съюза на запасните офицери.

Сборен пункт: центъра /пазарчето/ на кметство Юндола.
Време: до 10.00 ч. на 03.10.2020 год./събота/.
Забележка: За придвижване извън републиканската пътна мрежа от района на с. Кръстава до паметника /около 7-8 км. горски път/ е необходимо високопроходимо МПС.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От 27 Чепински полк загиват на връх Чисто тепе – в Рила девет души.

1. Йордан Атанасов Дойчев         – подпоручик, Брацигово

2. Кръстьо Николов Янев              – ст.подофицер, Перущица

3. Адем Муратоф                           – р., Пещера  

4. Водил Нанков,Червенков         – р., с.Наничаре,  Пловдивско 

5. Тене Стефанов Меленков        – р., с.Аджиларе,  Пазарджишко   

 6. Павел Михайлов Костов          – р., с.Мало Конаре,  Пазарджишко 

7. Стоян Спасов Щерев                 – р., с.Паталеница,  Пазарджишко    

8. Сюлейман Мустафов Бузов      – р., Пещера

9. Ангел Стоянов Койчев              – р., с.Батак,  Пазарджишко  

„…….. Деньтъ 5-и октомврий, в който беше обявена войната на Турция, ще остане памятенъ и великъ в историята на българския народъ. На този денъ нашиятъ малъкъ и храбъръ народъ намери куражъ и сили в себе си, за да се хвърли в открита и неравна борба с вековната турска империя, за да реализира своя възвишенъ идеалъ – свободата и обединението на целокупния български народъ. На този денъ Негово Величество Царят, стъпил гордо и величествено на владишкия тронъ в черквата „Св. Богородица” в Стара Загора, заобиколенъ от хиляденъ народъ, в присъствието на местното духовенство, власти, свитата му и чуждите дипломати и военни аташета, посред тържествения и оглушителенъ звънъ на всички църковни камбани, прочете с ясенъ, високъ и войнственъ глас Манифестта към българския народъ за обявяване на войната. По случай обявяването на войната Негово Величество беше отправил и следната знаменателна заповедъ към армията:

ВИСОЧАЙША ЗАПОВЕД
по
ДЕЙСТВАЩАТА АРМИЯ
№115
Гр. Стара-Загора, 5-и октомврий 1912 година

         „Офицери, подофицери и войници, Нечуваните страдания на нашите сънародници в съседната отоманска империя, които отдавна терзаеха сърдцата ни, предизвикаха справедливо негодование на нашия народъ. След като си изчерпаха всичките мирни средства, за да се подобри доколкото е възможно животътъ на тези мъченици, наши брата по кръв и вяра, Ние, верни изразители на народните тежнения, не можахме да останемъ безчувствени към воплите им, и подпомогнати отъ нашия възлюбенъ народъ, заповядваме на нашата храбра армия да премине границата и да встъпи в борба с вековния врагъ. Офицери, подофицери и войници! Нашето дело е свято и човеколюбиво. В тези съдбоносни минути на нашето възлюбено отечество Ние сме уверени, че всичките чинове от армията ще се проникнатъ от важностьта на тяхната задача и ще оправдаят надеждите които народътъ възлага на тяхъ. . Офицери, подофицери и войници! Напредъ съ помощьта на кръста и оръжието.Нека Богъ на правдата да подкрепи десницата ни.
         На първообразното съ собствената на Негово Величество ръка написано:
                                                                  ФЕРДИНАНД.”