Областният управител Стефан Мирев и кметът на Община Брацигово Надежда Казакова участваха в поклонението по повод 108 години от обявяването на Балканска война, съобщиха от областна администрация.


На връх Велийца преди 108 г., в ранното утро на 5 октомври 1912 г. с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви.

Загиват 42 войни от 27-и Чепински пехотен полк и 39-и Пловдивски пехотен полк. Енорийският свещеник отец Данаил отслужи панихида в памет на загиналите воини. Родолюбцит от РК „Родопчани” произведоха почетен залп.


„Балканската война прекъсва младостта и живота на 42-ма достойни български синове, но изписва със златни букви имената им в българската история. Наш дълг е да помним, пазим и почитаме паметта на тези герои“, каза областният управител Стефан Мирев. Той благодари на всички, които са съпричастни към тази бележита годишнина и това свято място за област Пазарджик и за България.
Представители на общински, държавни и военни институции поднесоха венци и цветя на паметника на 42-мата загинали от 27-ми Чепински и 39-ти пехотен полк.
Организатори на събитието са община Велинград, областна администрация Пазарджик, Областната организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметство Кръстава, РК„Родопчани” към НД„Традиция”, общобългарска фондация „Свети Героги”- Якоруда и „Ротъри клуб”-Велинград.