Октомври е месецът, в който започваме да подготвяме градината за зимуване, да садим нови цветя, храсти и дървета, които ще ни радват през следващата пролет. Ако разполагате с двор в къща на село или в града, сега е моментът да я реформирате и да създадете нов уют.

Напоследък, много хора повлияни от невъзможността да пътуват започнаха, да заимстват идеи от държавите, които са с богати традиции в областта на градинарството, а в същото време са и любими техни дестинации за туризъм.

Ето защо днес ще ви пренесем във френския селски двор. Той се отличава с практичност, защото съчетава мястото за зеленчуци с цветята и кътовете за отмора. В него има буквално всичко и то съществува в хармония.

За да го пренесете у дома, ви трябва проект. Най-напред планирайте къде искате да имате няколко корена домати, чушки и други зеленчуци. Очертайте пространството.

Нарисувайте пътеките, които във френския Прованс най-често са от насипани камъчета или залепени каменни плочи. Обособете мястото за райграс, където през лятото децата ще играят на воля или ще монтирате преместваем басейн.

Това, което отличава френския стил от останалите е, че в двора на французите ще откриете и много билки, както и подправки, но те се вписват в зеленината заедно с останалите растения.

Лавандула, салвия, бял равнец, лимонова трева, босилек, риган, портокал, жасмин, ароматни рози.

Тези растения изпълват градината с прекрасни фини аромати, освен това стоя чудесно до бордюрите от чимшир и живите плетове от вечнозелени растения.

English cottage garden.

Във френската градина, заедно със здравеца и мушкатото, ще видите и туфи лавандула или стръкове слънчоглед.

Дивите мак и горска теменужка също имат място във вашия екстериор, защото идеята на французите е де внесат дивата природа в дома си.

Ирисите са типични цветя за френската градина. Те се използват като декорация около бордюри и алеи, в цветни групи, в центъра на градината.

В градината във френски стил може да видите живи плетове, фигури от растителност, скални кътове, вертикално озеленяване, билкови и ароматни цветни лехи.

Френският двор се отличава с красиви перголи с озеленен покрив, склуптури, нестандартни градински съдове, ниски каменни огради, мебели и порти от ковано желязо.

Зелените склуптури, наречени топиари са основен акцент на френския градински стил.

Храстите се оформят като кълбета, кубове, спирали. Те се съчетават добре с останалите архитектурни елементи и водни площи. Внасят елегантност и стил в подредената френска градина, изпълнена с правилни форми.

Ако си нямате градина? Ами купете си саксии и я създайте

Увеличете целия великолепен потенциал на градската си тераса или малък вътрешен двор, като изкусно подредите няколко саксии. За да направите вашия цветен кът да изглежда като експертен проект за озеленяване, който продължава през цялата година, не забравяйте да следвате времето за засаждане, както и правилно да комбинирате цветни едногодишни и трайни насаждения.