Снимки: Никола Колев

ДКТ „Константин Величков“ бе домакин снощи на концерт – промоцията на първия солов албум на Ива Гидикова. Десетки почитатели, близки, музикални дейци уважиха гласовитата певица и се редиха на опашка след края на концерта, за да поднесат цветя на талантливата изпълнителка.

Солистката на АНПТ „Пазарджик“ от 26 години е на професионалната сцена. 26 години – аплодисменти, пълни зали и много положителни емоции. Така описа изминатия над четвъртвековен професионален път гласовитата пазарджиклийка. Ива Гидикова е възпитаник на националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка, а в момента е студент в Югозападния университет ,,Неофит Рилски“, Благоевград със специалност Педагогика на музикалното изкуство в класа по народно пеене на гл. ас. д-р Мариана Манолева. Седем години е била част от хор ,,Големите български гласове“. Безброй осъществени концерти заедно у нас и в чужбина. Взема участия с различни оркестри и формации, телевизионни и радиопредавания, видеоклипове. Художествен ръководител е на самодейна певческа група за автентичен и обработен фолклор към читалище ,,Просвета – 1929 г.“ село Мало Конаре. 26 години Ива Гидикова е и част от АНПТ ,,Пазарджик“ като хорист и солист на Ансамбъла. Безброй концерти и фестивали у нас и зад граница, осъществени записи с оркестъра на Ансамбъл ,,Пазарджик“, участия в компакт дискове и DVD-та на Ансамбъла. Ива Гидикова два пъти е награждавана от БНР и програма ,,Христо Ботев“ в годишната фолклорна класацията ,,Надпяване“ през 2012 г. и 2018 г. Носител е и на отличието ,,Сребърна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено – творчески постижения и по повод 55 годишнината на Ансамбъл ,,Пазарджик“.

В първия си двоен солов албум Ива Гидикова записва 21 песни, 13 от които Пазарджишки и 8 авторски, по музика и текст на самата Ива Гидикова, на фолклорна основа от различни области на България. Изпълнителката се обръща към корените си и ,,бърка дълбоко в бабината ракла“, както самата тя казва за богато орнаментираните и красиви Пазарджишки песни. Озаглавява албума си ,,Част от мен“, защото всяка нота е изпята с много чувство и е вложила във всяка песен частица от душата си. За създаването на обработките и аранжиментите на песните Ива Гидикова се обръща към Александър Тодоров – музикант с бесарабски корени, кавалджия с афинитет към клавишните инструменти, който през последните 5 години също е част от голямото семейство на АНПТ ,,Пазарджик“.  

В работата си върху обработките и аранжиментите на песните на Ива Гидикова от албума ,,Част от мен“ Александър Тодоров е заложил на не чак толкова нови, но по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства. Всяка песен е представена според характера си, като стилистиката варира от фолклорно – битова, през сватбарска до ,,етно“. Търсил е изявата на текста, историята и заряда, който носи всяка песен.                                                              

Когато мрачно е…                                                                      

Когато слънце грее…                                                                

Когато търси се душата…                                                      

Надеждата е таз, която зрънце ще посее…                       

А музиката…                                                                         

Дава, ражда и живее!                                                                  

                                                        

Пред пазарджишката публика на живо бяха изпълнени част от песните, намерили място в албума. Партньори на сцената бяха виртуозните музиканти Александър Тодоров, Драгомир Варимезов, Иван Георгиев – Балки, Борислав Гълъбов, Явор Куманов, Ивелин Божанов, Живко Иванов, Таня Стоева и Маринела Рангелова. Публиката прие с бурни аплодисменти поднесения с финес спектакъл.

Първият самостоятелен солов албум на Ива Гидикова се разпространява в мрежата от музикални магазини в столицата. За територията на Пазарджик и региона можете да го заявите в лично съобщение чрез профила на певицата в социалната мрежа.