Директор на НУ“Михаил Куманов“, Пещера

Г-жо Паева, ще се включат ли възпитаниците от НУ“Михаил Куманов“ в конкурса организиран от Биовет АД  и посветен на „Пещерските будители“?

Да, в момента провеждаме разгласа сред децата за самия конкурс, като очакваме, че заради възрастта им (първи до четвърти клас), те ще се включат предимно в раздела за рисунка. По една случайност конкурсът се провежда в месеца, в който ние имаме повод да поднесем цветя на своя патрон, защото днес се навършват 122 г. от неговата кончина.

Предполагам, че децата ще искат да покажат в своите рисунки труда на учителите, които са съвременните будители. За радост в Пещера колегите са наследили онзи дух , който са носили и възрожденците, желанието да се посветят на децата и да осъществят първият им досег с науката – грамотността. Михаил Куманов също е бил учител в Пещера, в продължение на двадесет и две години. 

Бихте ли разказали повече за Михаил Куманов?

Михаил Куманов е изключителен човек, типичен представител на Възраждането. Той пристига в Пещера от родния си град Елена, където е бил възпитаник на първото педагогическо училище в България, кръстено от Петко Р. Славейков „Даскалоливница“. Негов учител е бил Юрдан Тодоров, бащата на Мина Тодорова, любимата на Яворов и Петко Ю. Тодоров. Именно Тодоров го праща в Пещера, след като Куманов е работил преди това в Пазарджик, с още трима възпитаници на школата в Елена.

Така Куманов остава тук, жени се и преподава на местните деца в продължение на двадесет и две години. Той си построил къща на дворното място, получено от жена му. Даскал Михаил бил човек със среден ръст, набит, черноок, мургав, със симпатично лице – сериозно до суровост. Обикновено тих и мълчалив. Според старите пещерски поколения – негови ученици, му се носела славата на строг учител, с голяма слабост към телесните наказания, фалангата, боя, затваряне в мрачната свещоливница при църквата.

Михаил Куманов има и принос за създаването на местното читалище, което днес носи името „Развитие“. За съжаление към момента в града не разполагаме с негова снимка, децата не могат да го видят. Вече писахме на община Елена, с молба, ако при тях има запазени документи да ни ги изпратят. 

Как оценявате  идеята на Биовет АД за провеждането на литературен конкурс и конкурс за рисунка посветени на Деня на будителите?

Хубавото на този конкурс е, че ще накара децата да се интересуват от големите личности на миналото и съвремието в Пещера. А покрай децата и родителите ще обогатят своите знания. Трябва да има такива инициативи, защото те се превръщат и в стимул децата да покажат това, което са научили в училище, при посещението си в музея или при четенето на една книга. Нашите ученици са в най-малката възрастова група, за нас е важно да ги накараме да научат повече за живота и делото на човека, чието име носи училището.