Трима учители и двама ученика са с положителна проба за коронавирус в областта, това съобщи д-р Магдалена Станева на брифинга на Областния кризисен щаб.

Най-пресният случай е от ОУ „Патриарх Евтимий“ в Пещера, където учителката с положителна проба е отсътвала от една седмица, в школото са наложени предписания за стриктно спазване на мерките, дезинфекция е извършена в цялото училище, в което има общо седем паралелки за 5,6 и 7 клас.

Медицинско наблюдение се упражнява на контактните лица, а от ръководството е изискано несмесване на потока на учениците в междучасията.

В ОУ „Христо Ботев“ – Пазарджик е установен заболял педагог. Учителката е на домашно лечение, а класът ѝ е под карантина от две седмици, аналогичен е и случаят със СОУ „Г. Бенковски“ в Пазарджик – паралелката и там е под карантина и още не е изтекла.

Вземат се бързи и адекватни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, като 2019 проби за изследване са направени за месец септември.

Здравното система в Пазарджик е готова и поема положителните на ковид нуждаещи се от хоспитализация, към момента цифрите казват, че има свободни легла в здравните заведения и те са готови да поемат нуждаещите си.

„Пазете се, пазете и медицинските лица, спазвайте дистанция и носете маски“. – апелира д-р Фани Петрова.