Софийска районна прокуратура е предявила обвинение на клиента на адвокат Николай Баташки – Диан Митев, за склоняване към лъжесвидетелство и педофилство.

Информацията бе официално потвърдена от държавното обвинение в столицата, съобщи „Марица“. Митев е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.157, ал.3, вр. ал.1 от Наказателния кодекс., който гласи:

„Който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. Когато деянието по ал. 1 е извършено по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години.”

Спрямо Диан Митев първоначално е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Лицето Митев е известен в община Септември с това, че многократно е използван като жалбоподател против различни инвестиционни намерения.

Впоследствие мярката е изменена на „Домашен арест“, става ясно от второто съобщение на Софийската районна прокуратура. То гласи: „Лицето Николай Баташки е привлечено към наказателна отговорност за престъпление по чл. 293, ал. 1, вр. чл. 290, ал. 1 от Наказателния кодекс (подбуждане към лъжесвидетелстване).

Във връзка с предходното Ви запитване информираме, че към днешна дата мярката за неотклонение на лицето Диан Митев е изменена в „Домашен арест“ с определение на съда“.

Адвокат Баташки: Съдът има последната дума, аз съм спокоен

„Прокуратурата има право да повдига обвинения на всекиго, включително и на адвокат. Въпрос на гледна точка е дали ще се докажат“ – така коментира разслеването за педофилия  адвокат Николай Баташки.

Той уточни, че обвиняемият е негов клиент и не са близки, както се твърди в публичното пространство.

„Ако представят доказателства, че съм виновен, ще понеса отговорността си. Но аз твърдя, че съм професионалист, разбирам си от работата, а и съм изключително добросъвестен. В никакъв случай не бих си позволил да подбуждам някого да лъжествидетелства! Работя по много дела, това е едно от тях. Неприятно е, но съдът има последната дума, за себе си съм спокоен“, допълни юристът.

Николай Баташки пък е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 293, ал. 1, вр. чл. 290, ал. 1 от Наказателния кодекс (подбуждане към лъжесвидетелствуване), съобщават от СРП.