Областният кризисен щаб проведе днес редовното си заседание, то бе насочено към засилването на контрола от страна на институциите по отношение на мерките за предпазване от коронавирус и писмо с такова съдържание изпратено от Министъра на здравеопазването до всички ангажирани ведомства.

Към момента общият брой на заразените в областта е 969, като над 880 са излекуваните, 202 човека са били оставени на домашно лечение, а 86 са починалите до момента. 92-ма са заразените медици от началото на пандемията, като над 80 от тях вече са напълно здрави.

Ръст, макар и минимален има и при заразените в сферата на образованието – 4 учители и трима ученици, са заразени с коронавирус от началото на учебната година до днес, каза още зам.-областният управител Йордан Кожухаров.

Като цяло писмото на министъра на здравеопазването касае целенасочени действия за предпазване, ясно е, че има ръст на заболелите през последните седмици, това налага и по-сериозен контрол от страна на РЗИ, полиция и кметовете на общини, допълни д-р Фани Петрова.

Във връзка с това е създадена необходимата организация за ефективен контрол, каза д-р Фани Петрова, като се надяваме, че това ще доведе до спад в заразяването.

В началото на всяка седмица от общините ще се подава информация към РЗИ и Министерство н аздравеопазването. Засега имаме възможност да се справим със заразените, има лечебни заведения, които имат график за хоспитализация и лечение на болните.

Имаме капацитет в болничните заведения, при 33 легла в инфекциозните отделения – 21 засега са свободни, 22 пък са свободните легла във вътрешни отделения, на здравните заведения в областта. – каза още д-р Петрова.