В утрешния 15-ти октомври по традиция пред сградата на първия в страната онкоцентър на бул. “Александър Стамболийски“ в Пазарджик ще бъде даден официален старт на 19-тата кампания за борба с рака на гърдата. За 15-ти пореден път инициативата ще премине под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

За поредна година, въпреки пандемията от коронавирус, през есенния месец октомври от „Сдружение за онкоболни и приятели“ ни напомнят колко важна е профилактиката на бича на 21-ви век – рака. Тази година кампанията и самата церемония по официалното й стартиране ще преминат при спазване на строги противоепидемични мерки, съобщи за PZdnes Мария Чергарова управител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания и председател на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели”.

И тази година по предварително изготвен график водещи специалисти – дерматолог, хирург, рентгенолог и гинеколог ще извършват профилактични прегледи на желаещите. „Всяка жена може да се прегледа където пожелае, въпросът е да им напомним в случай, че са забравили да отделят време за собственото си здраве“, уточни още Мария Чергарова.

Припомняме, че вече няколко години при направена заявка към Сдружението мобилният ехограф пътува из цялата област – в местни администрации, кметства, фирми, фабрики, където желаещите жени могат да преминат преглед на място. Утре ще стане ясно дали при спазване драконовски противоепидемични мерки тази година от организацията ще предприемат отново пътувания из региона.