В неделя, 25 октомври, изтича крайният срок за предаване на творбите за конкурса „Пещерските будители“.  

Биовет АД инициира конкурс посветен на Деня на будителите – 1 ноември, като той ще се провежда ежегодно в навечерието на празника и в него имат право на участие всички ученици от училищата в гр. Пещера. 

Конкурсът е в два раздела – за рисунка и написване на есе, стихотворение или разказ, посветени на темата. Според преподавателите в седемте общински училища на община Пещера, децата проявяват желание и повечето вече са напълно готови със своите творби. Право на участие в надпреварата имат всички ученици от общината, от първи до дванадесети клас. Наградният фонд за конкурса е осигурен от Биовет АД. 

Участниците са разделени на три възрастови групи, като за всеки от разделите и съответните възрастови групи са предвидени и по три награди. Общият награден фонд е в размер на 1800 лв. Последният срок за предаване на творбите на участниците е 25 октомври, но тъй като датата се пада в неделя, децата могат да предадат своите произведения най-късно в понеделник – 26 октомври. 

На 27 октомври ще бъде свикано журито от 12 преподаватели по български език и литуратура, както и изобразително изкуство, които ще разгледат представените конкурсни работи. 

Всеки от тях ще постави оценка на творбите по шестобална система, а тези, които са постигнали резултати за отличен, ще продължат във втори етап, когато жури от експертите: Цветана Чучева, Цветана Дашинова, Златка Златанова, Илия Тончев и Ивана Петкова, ще определят и крайните победители в надпреварата. 

Награждаването на участниците е предвидено за 29 октомври, в двора на Историческия музей в Пещера, от 13 часа. Там ще бъдат експонирани и наградените творби.