На снимката: Актрисата от Панагюрище – Параскева Джукелова

Църквата почита на днешния 28 октомври паметта на св. великомъченица Параскева. Св. Параскева е родена в Икония, Мала Азия. Тя наследява християнската вяра от родителите си, но и огромно богатство. Въпреки това обаче живяла скромен и смирен живот. Раздала, каквото има на бедни и нуждаещи се от храна и подслон хора. 

Това обаче не се понравило на езичниците в Икония. Когато започнали гоненията срещу християните, Параскева била заловена. Изправила се пред съд да обяснява делата си, но красотата ѝ пленила съдията. Той поискал да спаси живота ѝ и просто я накарал да се отрече от християнството. Параскева обаче не склонила.

Влюбеният съдия наредил Параскева да бъде бита. Но се случило чудо – Бог лекувал раните ѝ, а тя ставала все по-силна. Един ден Параскева пожелала да отиде при езичниците. Съдията решил, че тя ще се покае, но вместо това започнала да се моли. Езическите идоли били съборени от непозната сила. 

Разгневеният съдия заповядал изповедницата да бъде жива изгорена. Поставили я сред грамаден, лумнал нашироко огън. Светицата се помолила на Бога, пламъците не я опалвали, а засегнали някои от езичниците, които се опитали да ги усилват.

– Велик е християнският Бог! – викал народът, струпал се гъсто около грамадната клада.

Съдията заповядал да отсекат с меч главата на Параскева.

На другия ден след блажената й кончина той внезапно загинал. Всички изтълкували ненадейната му смърт като Божие наказание заради светата девица.

Тленните останки на светата великомъченица Параскева били с чест погребани от християните в нейния дом. Над гроба й ставали изцеления от всякакви болести.