Считано от утре се затварят всички пенсионерски клубове на територията на областта, съобщи днес областният управител Стефан Мирев, след заседанието на Областния кризисен щаб за справяне с панделията от коронавирус.

Анализът на обстановката в областта сочи, че са необходими допълнителни мерки за предпазване на населението, заяви още губернаторът.

Към момента 1285 са заболелите от коронавирус, 696 са оздравели, 92 души са починалите, 105 пък са болни медици и медицински персонал, седем пациенти са на интензивно лечение в нашата област, съобщи шефката на РЗИ д-р Фани Петрова.

14 учители и 8 ученици са диагностицирани в областта, като носители на инфекцията, предприети са всички мерки за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на болестта.

Предстои повишаване на броя на болничните легла за прием на коронавирус болни, като се очаква общият брой на легловата база да достигне 164 места.

Още в събота е получена заповед за преустановяване на планови операции, ние сме в т.нар. Оранжева зона, тенденцията е обаче заболеваемостта да се увеличава и ще минем в Червената зона, казано по друг начин 120 души заразени на 100 000 население, поясни д-р Петрова. Това налага и да вдигаме на 10% леглата за прием на ковид болни.

https://www.facebook.com/OAPazardzhik/videos/358899118541896/

Недостиг на лекари няма, нужда от доброволци обаче има.