Социалната изолация ражда не само демоните на страха и депресията, но и интересни иновативни идеи. Въображение и знание в едно съчетаха семейството Росица и Петър Чуклеви и на финала се получи предпазна маска с метални жички. „Четохме много по темата и разучихме, че медта има силно антибактериално действие. В някои държави вече се произвеждат маски с медни наночастици и решихме да опитаме“, разкрива съдържателят на семейния хотел „Бонбон“ в Панагюрище.
Той е електричар по образование и призвание, и около него – мед да търсиш. Та той решил да сложи малко кълбо от тънки медни жички в маската си с надеждата, че червеникавият метал ще види сметката на короната и другите подли вируси. Роси пък пробвала с вплитане на тънката червена нишка. Като любител на историята Бате Петьо, както го наричат панагюрци, се връща и към ежедневието и навиците на предците ни, разказват от отдел „Комуникации“ на Асарел Медет АД.

„Някога тавите, съдовете за готвене, котлите за вода, са били бакърени. От мед са били често дръжките на вратите и прозорците, да не говорим за казаните за ракия“, разказва той. Според него изборът на този метал едва ли е случаен. „Сигурно са знаели за някакви лечебни или защитни свойстви, а предците ни са били мъдри хора“, разсъждава Петър Чуклев.

Идеята му е посрещната с небивал интерес, особено след публикация на Роси в социалната мрежа. „Едни се радват, други се подсмихват, но на всички им е интересно“, споделя авторът на медната маска. Самият той е работил в „Асарел-Медет“ 4 години в периода около откриването на комбината „Асарел“, а след това се захваща с частен бизнес. „Не знам доколко е научно обосновано, но си мисля, че и медните залежи в региона ни пазят от някакви пикови стойности“, разсъждава хотелиерът.Самият той е радетел на пълното спазване на правилата, а също толкова стриктни са и близките му. „Има много хора, които си мислят, че става дума за измислици и конспирации. Опитвам се с аргументи и благи думи да ги убедя, че това не е шега. Преди малко имах спор с възрастна дама, която яростно отричаше всичко – и мерки, и пандемии“, усмихва се Бате Петьо. Сигурен е, че като всяко зло и това ще отмине, но се надява семейната идея за маска с мед да помогне на някого или поне да го зареди със здравословната доза оптимизъм.