Свети Мина – покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи; за рожба, женитба, при дефекти в говора, най-бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса. Неговият ден според църковния календар е на 11 ноември. Имен ден имат Мина, Минчо, Минка, Виктор и Виктория.

Свети великомъченик Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, жените без партньор, лечителите, бедните, знахарите и жените, които не могат да заченат. Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му. Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин, който служил в римската войска по времето на императорите Диоклетиан и Максимилиан. Те издали указ подлагащ на гонение всички християни. Разбирайки за тази заповед Св. Мина напуснал легиона и се отеглил в планината, където се отдал на пост и молитва. Свети Мина се скитал дълго време очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. По заповед на император Диоклетиан Свети Мина бил заловен и измъчван. Той загинал мъченически за християнската вяра, защото отказал да принесе жертва на езическите идоли. След смъртта му мощите му били пренесени от вярващи в Александрия, където били погребани с почести.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което вълците бесуват. Разходете се из зелените градини на манастира, налейте си светена вода, запалете свещичка пред иконата на Свети Мина за сбъдване на вашите молитви, чуйте проповедта от литургията и ще видите как ще ви стане леко и спокойно на душата, а сърцето ви ще се изпълни с надежда.

Молитва към Свети Мина

Ти, Свети великомъченико Мина, горещ наш защитник в скърбите и нещастията ни, който предпочете небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, изцери душевните и телесните болки на ….Запази ни здрави и непокварени …. (името), вразуми нас …. (името), които сме потънали в духовната бездна на завистта и користолюбието.

Запази душевна и телесна чистота на … (името), от всички плътски пожелания и страстни изкушения, защити ни от нашите видими и невидими врагове, които безпричинно ни притесняват и измъчват нашата смирена душа, прогони всякакво сатанинско и лукаво на врага действие и ни очисти от нечистите духове, които зловредно влияят на нашия ум.

Аз…. (името), сега смирено моля със сърце изпълнено с вяра, помогни на … (името) в тези нужди, в които се намира  и изпълни тази смирена молба: скърбите и плача на твоите раби, които с вяра ти се молят обърни по- скоро в радост и всички запази от Божия гняв и от вечното наказание, защото твърдо сме уверени, че с Твоето ходатайство и с Твоята силна помощ ще бъдем спасени и избавени от всякаква скръб, и беда, та да прославим чудния чрез твоите светии Христа Бога, който с благодатта и добросърдечието си ще ни дарува мирен, спокоен и безгрешен живот, за да го преминем благополучно, а в бъдещия – да застанем от дясната му страна на всичките светии на човеколюбието на безначалния Отец, Пресветия, Преблаг и Животворящ негов дух.

В Твое име и в името на Господа Бог, нашия Иисус Христа, Амин!