Едва ли има човек, който в живота си да не е опитвал мекици. Най-често свързваме тази закуска с нашите баби. Особено през ваканциите, когато лятото едва започва, а слънцето рано-рано заблестява над двора. Мекиците са подходяща храна и за тези, които спазват постите, защото в тях няма нищо, което е забранено за консумация през този период.

И така, за да приготвите вкусната закуска са ви необходими следните продукти:

около 4 чаени чаши брашно
1чаена лъжица сол
2 супени лъжици захар
1супени лъжици суха мая
2 и 1/2 чаени чаши топла вода

Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.

Ако ви изглежда, че тестото е доста рядко, добавете още около половин чаша брашно. Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.

На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.

Tестото е лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната. Мекиците се пържат в силно загрята мазнина – дълбок тиган или фритюрник.

Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото, както казахме е доста лепкаво.

Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.

Пържи се до златисто. Мекиците се изваждат от мазнината и се поставят върху хартия, за да попие част от мазнината. Можете да ги напудрите с пудра захар или да ги комбинирате със сирене или мед.