Община Пазарджик е сред общините с най-голям натиск над здравната система, това бе и причина общинската съветничка Бойка Маринска да поиска от колегите си, да гласуват средства за закупуване на апаратура, която да позволи незабавно анализиране на PCR тестове в МБАЛ – Пазарджик.

Бойка Маринска предложи представителните разходи на съветниците в размер на 90 000 лв. да бъдат пренасочени за закупуване на апарат за диагностициране на Covid-19. Тя цитира Правилника на Общинския съвет, който позволява това да се случи.

Болницата има нужда от здравни работници и медицински сестри, и тя отправи предложение към кмета Тодор Попов – медицинските сестри от училищата да бъдат командировани в МБАЛ – Пазарджик, в отделения, които не лекуват ковид – пациенти. Като болницата е готова да им заплаща допълнителни възнаграждения.

„Ние сме работодатели на медсестри в детските градини и началните училища, с които сме разговаряли по този въпрос, но аз нямам правомощия да ги командировам в болницата. Това е въпрос на личен избор, тези които са поискали са отишли. Имайте предивид, че тези жени са в пенсионна възраст и се притесняват за своето лично здраве.“ – заяви Тодор Попов.

„В областната болница ние нямаме проблем с леглата, има възможност за отваряне на още легла, има възможност да се преструктурират нещата, големият проблем е, че нямаме лекари и медицински сестри.

В цялата страна има 30 000 лекари и 47 000 медицински сестри, много голяма част от тях се разболяха, излекуваха се и се върнаха. Има и сега болни. Един лекар в момента трябва да обслужва 30 -40 пациенти. Като се разболее някой от тях, смените му се взимат от другите. Трябва да им благодарим и да ги поздравим, но те си носят кръста. Това е техният личен избор, това е тяхната професия и както виждате те не се оплакват.

Разговарял съм с областния управител Стефан Мирев, още миналата седмица са отправили предложение към държавата, не става дума само за един апарат, а сложен комплекс от уреди за диагностика на ковид.

Тази лаборатория трябва да бъде обезпечена и със специалисти, които да работят там. Имам уверенията от здравното министерство, че се разработва вариант, в който всички областни центрове да бъдат обезпечени с лаборатория за такъв тип диагностика. Такива лаборатории има само в по-големите градове.

За да влезеш в блоницата ти трябва PCR, това е големият проблем. На всички вече ни омръзна, че се говори само за ковид, но е важно да се знае, че за тази болест няма ортодоксално лечение. И не всеки заразен е за болница, там трябва да отиват само тези, които имат дихателни проблеми. “ – каза още Тодор Попов.

Кметът заяви, че ще разговаря още веднъж с областнияя управител по темата. Предложението беше отправено в извънредна точка от дневния ред на днешното заседание на съветниците.

Съветникът Евгени Абаджиев заяви, че не е нормално общината да спонсорира държавата, особено в такъв момент на криза.

По време на ризискванията стана ясно, че няма как законово Общинският съвет да вземе решение за закупуване на апаратурата, тъй като законодателството не е предвидило подобен механизъм, поясни председателят на комисията по „Законност“ – Златко Митрев.

Предложението не бе прието.