Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „Основен ремонт и цялостно обновяване на сградата и двора на ОУ „Никола Вапцаров“ в Побит камък бе подписан днес, съобщи кметът на Община Сърница – Неби Бозов.

Проектът ще се изпълнява по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 год. чрез Местна инициативна група „Високи Западни Родопи-Борино-Доспат-Сърница”, подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

Бюджетът за изпълнение на строително-монтажните работи е в размер на 457 520 лв. Чрез реализирането на проекта ще се изпълнят следните дейности: вътрешен ремонт – ще бъде монтирана нова PVC дограма с вътрешни подпрозоречни первази, ще се направи вътрешна варово циментова мазилка по стени и тавани, както и шлайфана мазилка.

Стените и таваните ще се шпакловат, грундират и боядисат с латекс. Ще се поставят интериорни, алуминиеви и ГОУ врати. Ще има настилки от PVC, гранитогрес и ламиниран паркет. Ще бъдат ремонтирани и санитарните помещения. Ще се подмени изцяло водопроводната и канализационна инсталация. Всички осветителни тела ще се сменят с енергоспестяващи.

Ще се монтират нови ключове и контакти. Ще бъде инсталиран автоматизиран пелетен котел, като ще се изгради и цялостна ОВК инсталация с алуминиеви радиатори и автоматични обезвъздушители. Външният ремонт се състои от: поставяне на топлоизолация по стени и цокъл; полагане на силиконова драскана мазилка и мозаечна мазилка по цокъл.

Ще се поставят нови външни алуминиеви подпрозоречни дъски. Ще се положи гранитогрес по стълбището, както и парапети. Покривът на сградата ще бъде изцяло ремонтиран с нова конструкция и дървена обшивка, топлоизолация от каменна вата и метални керемиди.

Ще бъде доставено и оборудване и обзавеждане: 12 броя настолни компютри; 1 бр. мултифункционално устройство (принтер, копир и скенер); 9 бр. интерактивни дъски; 4 бр. маси за хранене; хладилник; готварска печка; кухненска мифка и шкафове.