Вече уверено стъпихме в новата 2021 г. и съвсем скоро ще говорим за поредицата от именните дни, които стартираха вчера с Василовден. Но да намигнем още веднъж на незабравимата новогодишна нощ и да представим най- хубавите пожелания, размишления и стихове, които достигнаха до нас по различен начин.

Най-много бяха тези във Фейсбук.

Ето някои от тях:

Пенка Драганова, преподавател в Спортното училище

Екатерина Стоянова, секретар на читалището в Исперихово

Любовта и добротата никога не са напразни, защото те благославят този, който ги получава и онзи, който ги дава. Да направиш добро, да дадеш шанс за живот, да дариш усмивка, да дадеш ръка, когато някой се нуждае от опора, да вдъхнеш кураж, когато някой е обезверен- това е НАДЕЖДА! Предайте нататък частица от най-искрените си действия по отношение на тази ценност. Много искам никъде да няма детски сълзи на страдание, мъка, глад и болка. Дай всекиму, Господи, каквото му трябва… Да не забравиш. Да подарим НАДЕЖДА за РОСИ!

Честита да ни е, Новата 2021-ва година!Да сме здрави! Да сме заедно! Да се усмихваме, да мечтаем, да даряваме, да споделяме, да гледаме напред с вяра и надежда! Да сме Благодарни за поуките, за уроците, за любовта навсякъде около нас! Добре дошла, 2021-ва! НАДЕЖДАТА порасна!

Никола Колев, фотограф

Повече красота да има през новата 2021 г.!На кадъра е последното пълнолуние за 2020 с хало. Цифрите са с фона на Луната.

Борислав Петров, поет

НАЗДРАВЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Говорят, че изчезвала България,

че бягат всички, няма даже слово,

ще кажа-даже чума да попари,

България ще се роди отново.

Какво било е питайте Евтимий,

монасите и майките-пет века,

в най-черните, в най-страшните ни зими,

народ безпътен-даже без пътека.

И клани сме, и бесени на припек,

чедата ни са бягали във странство,

на чезненето стигали сме пикът,

но винаги е идвало пиянство.

И нека пишат анти утописти,

че няма да ни има във всемира,

народ родил Васил, родил и Христо,

все някога спасение намира.

Иво Тодоров, журналист

Имали сме много Нови години… Преди време заедно с хиляди други посрещахме Новата по площадите на Лондон, Берлин, Виена, Прага… Песни, танци, шампанско, частни партита в големи арт пространства… Днес няма да е така. Надявам се 2020-а да бъде единствената, която ни затвори в домовете ни… А в последните минути на годината да си спомним и за тези, които вече не са с нас. 💝

Йорданка Стоянова, администратор на група Брациговски диалект

На вратата се звъни. На прага – Дядо Коледа. Малко момченце се втурварадостно към него:– Здравей, Дядо Коледа! Донесе ли ми…– Споко, дребният! Имаш ли тирбушон?

Емил Кошлуков, директор на БНТ

Добри хора, благодарим ви от сърце! Вие ни избрахте в новогодишната нощ и ни дадохте доверието си! БНТ е най- гледаната телевизия на празника, с дял от аудиторията двойно по-висок от следващите! И Щръклицата, и новогодишното шоу на БНТ са ви харесали много повече от всичко останало! Благодарим ви, че сте били с нас през целия празник, това е огромна чест за всички колеги, искрено се радваме! С толкова удивителни не съм писал от седми клас 🙂

Още веднъж – поклон, няма по-голямо удоволетворение от това, да оценят труда ни. Ще се стараем да оправдаваме доверието и обичта ви през цялата нова година.И накрая нека кажа ясно – заслугата е на всички, които направиха тази програма. Скъпи колеги, вие сте фантастични! Господ да ви даде здраве и късмет, а на нашите зрители – дълги години щастие! Признателни и щастливи сме, добри хора! Много!

Недялко Йорданов, поет

Не съм сам вече в болницата, уви… А може би да се спази традицията 52 години винаги заедно на Нова година.И така …Честито на всички приятели от името на двамата с Ивана.

СОЛИДАРНОСТ

Ах, тази твоя солидарност…

Не щеш да ме оставиш сам…

То бива бива сляпа вярност,

но чак такава аз не знам…

Е, болен съм… Голямо чудо…

Какво ти стана изведнъж?

Защо така… Момиче лудо!

Защо последва своя мъж?

Какво ли, ах, не ни се случи?

Какво ли с нас не е било…

Но нямали сме такъв случай…

Ти – на съседното легло.

И всеки в собствени завивки…

Ужасно е… И ставам лош…

Игли… Инжекции…Преливки…

И през три метра: „Лека нощ…“

Внимавай… Чувам те как ставаш…

На пръсти как вървиш към мен.

И в тъмното как проверяваш

пак тъй – дали съм изпотен.

И ме обхваща страшна обич,

примесена с безкрайна жал.

И в болничната тъмна

до бахър… хър… се правя на заспал…

Спокоен съм за теб, обаче…

В живота все след мен вървиш.

И пет години… Няма начин…

Не можеш да ме прередиш.

31 декември 2020г. ВМА

Саша Безуханова, бизнесдама

На прага на новия свят

2020 се оказа важна спирка в колективното ни пътуване. Пандемията дръпна аварийната спирачка на живота ни, за да се огледаме и да видим, че различните сме заедно на непланираната ‚гара‘ – без багаж и без гаранции за VIP транспорт за избрани до следващата дестинация. Налагаше се да намерим заедно пътя – да се научим да споделяме инструментите, които считахме за свои оръжия на победата до вчера. Да намерим начин да се погрижим за изоставащите и нуждаещите се. Да се откажем от утвърдените тежки бизнеси и представи, с които свързвахме преди успеха. Да вървим напред в крак с групата, която разпознаваше знаците по новия път. Да си припомним, че самите ние знаем и можем да създаваме в променената среда.

Отвъд метафората равносметката е известна – демократизира се дигиталното знание, бизнес и политическият елит на света заяви промяна по нормите на ерата на автоматизация и устойчивия растеж, осъзнахме ценността на природата и, вярвам, станахме по-добри и съпричастни хора. Добре дошла 2021!

Очаквана и благословена с надежда повече от всяка предишна настъпваща година. Дали сме готови да срещнем новия свят, на чиито праг сме застанали? Никой няма сам магическа рецепта за успех. Всеки от нас носи парченце от пъзела. Колективното ни изпитание е, с опита от престоя на напланираната спирка 2020, да изберем да градим заедно картината на утрешния свят.

Да намерим ваксината срещу страха от контрола, от неизвестното, от съмнението. Да влеем творческата си енергия и доверието в таланта на другите в общ съзидателен процес. 2021 не обещава да е лесна, но днес сме много по-готови и осъзнати за задачите, които има да решаваме. Те са много и комплексни. Зная, че различни екипи и общности ще се заемат, а и вече работят, за решаване на конкретните предизвикателства. Ключът за успеха обаче е в това да следваме общи принципи и приоритети, които според мен са следните:

1. Да работим за преодоляване на страха и утвърждаване на свободата на всеки. Само свободните хора могат да са творци, а творчеството и съ-творчеството са ключови за създаване на нови технологични, икономически и обществени системи така нужни в настоящия етап на преход към нова епоха в развитието на човечеството. Тази задача е на лидерството с примера и нормите, които задава. Тя е и на всеки от нас в личното ни пътуване, избори и самоусъвършенстване.

2. Да работим за възстановяване на загубения баланс между човека и природата . Това означава нови норми за екосъобразност в икономиката и в ежедневните ни практики, както и в осъзнаването, че ние, хората, не сме шефовете на природата, а едни от участниците в екосистемата на живота. Да подкрепяме науката, зелената и кръгова икономика, да учим децата ни да живеят с тези принципи.

3. Да учим и споделяме знанието, което имаме. Формулата за успех в свят на глобално свързани икономически, културни и общностни вериги е в това непрекъснато да се образоваме за новото, но и да предаваме опита, който имаме. Да бъдем активни участници в системите за обмен е ключово за утвърждаване на идеите и бизнесите ни.

4. Да работим за интегриране на изкуствения интелект в живота ни с осъзнаването, че той е разширение на естествения човешки интелект. Развитието на технологиите и приложението им са неизменна част от прогреса и управлението на утрешния свят. Познаването и отговорното им прилагане за съзидателни цели е принцип, който да следваме с внимание.

5. Да градим общности и развиваме културата на споделеност, сътрудничество и общо създаване. Това е аксиомата на новото време. Тя заменя принципа ‚аз печеля, когато ти губиш‘ с успеха като колективен споделен продукт. Разбирането и възприемането на тези принципи на живот и обществена организация е пътят напред. То има проекция в икономически успех през платформи, в отвоюване на граждански каузи през колективен глас, в събиране на творческите идеи и интелект за намиране на решения на предизвикателствата пред света.

Стартираме отново днес с надежда и имаме избора да останем разделени, затворени в страховете и съмненията ни или да си позволим колективната свобода да градим заедно. Пожелавам си, и на вас, 2021 да е година, в която смело стъпваме в новия свят, създавайки го, със самочувствието на свободни хора, съ-творци на бъдещето. Заедно ще го създадем, зная го.