На днешния 4 януари своя имен ден празнуват хората, носещи имената Тихомир и Тихомира. Името е славянско, разпространено през вековете сред всички славянски народи. Съставено е от кратките думи „тих“ и „мир“ и означава спокойствие и мирен живот. В българския език се среща освен като мъжко и като женско име – Тихомира.

На тази дата Православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване. Освен дванайсетте апостоли Христос имал и други – седемдесет, които също изпращал на проповед. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа.

Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

Предполага се, че сред 70-те избрани от Спасителя апостоли са били Иосиф Варнава, Свети Тимотей, Свети Филип, Свети Тит, Св. Клеопа и други.

За пръв път изброяване на Седемдесетте апостоли се среща в списъка, приписван на св. Доротей, епископ Тирски (361 г.), но в него са включени и лица, чието съществуване буди съмнение, като напр. Кифа (име, дадено на ап. Петър), Кесар и други.

Списък на Седемдесетте апостоли е запазен и в други преписи, както и от автори от по-късно време. Един от последните поименни списъци е този на св. Димитрий, митрополит Ростовски.